Компенсират дефицита в енергетиката с пари от бюджета, за да не поскъпне тока

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За да не се налага поскъпване на тока заради дефицита от близо 700 милиона лева във Фонда за сигурност на електроенергийната система, депутатите от енергийната комисия решиха, че този недостиг може да бъде компенсиран с пари от държавния бюджет. Това стана с приет законопроект, внесен от председателя на енергийната комисия Делян Добрев, предаде БНР.

“Финансовите министри в последните 3 години, основно Асен Василев, защото повечето време е бил той, взеха 4 милиарда от енергетиката. Сега искаме да върнат един. Ако върнат този милиард, няма да има увеличение на цената с 22%“, каза Добрев, цитиран от БНР.

От своя страна енергийният министър Румен Радев посочи, че финансовото и енергийното министерство са изготвили програма, която предвижда отпускането на 450 милиона лева от държавния бюджет, която се очаква да бъде приета от правителството до края на тази седмица.

“Нямам каквито и да е причини да считам, че ще бъде затруднена работата, веднъж, на фонда, но и по веригата нататък на разплащания в посока НЕК и респективно НЕК – по-малката част АES и в по-голямата част – ТЕЦ “Марица изток 2” и, съответно, мини “Марица – изток”, така че този възел се развързва по този начин. В рамките на изпълнителната власт и на компетентността на Министерство на енергетиката и на Министерски съвет, аз мисля, че решението, за което говоря към момента, е всъщност не само в същия дух, но и ще реши този казус”.

Очаква се проекторешението да бъде внесено и гласувано в зала още утре.

Вносители на проекторешението са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народни представители от съответните парламентарни групи.

В мотивите към проекторешението се визира писмо от 28 февруари 2024 г., с което председателят на Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) информира министъра на финансите Асен Василев за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения, съгласно Закона за енергетиката. Посочва се, че това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества.

“През последните три години министърът на финансите “обезкърви” държавната енергетика” – “Български енергиен холдинг” ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млрд.лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха използвани за покриване на дупки в държавния бюджет, в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ”, се казва в мотивите към проекторешението.

С него се предлага министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит.

С проекта на решение, Народното събрание възлага на министъра на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит на ФСЕС в срок до 31 март 2024 г.

Във Фейсбук профила си председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев написа, че в “последните 3 години на “промяна” от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд лева”. Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 млрд. лева на енергетиката, за да не се вдига цената на тока с 20%, посочи той.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар