Компютърната мишка навъртя 35 – 7 любопитни факти за тази джаджа

Любопитно, Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

omНа 27 април 1981 г. Xerox PARC представят за първи път компютърната мишка.

PARC (Palo Alto Research Center) е научноизследователска компания със седалище в Пало Алто в Калифорния (САЩ), известна с приноса си за развитието на информационните технологии.

Koмпютърната мишка е създадена е през 1970 г. като подразделение на Xerox Corporation.

До 2002 г. се нарича Xerox PARC, след което става самостоятелен филиал на Xerox. Сред многобройните научни и технологически разработки на компанията например са лазерният принтер (1971 г.), първият WYSIWYG текстов редактор Bravo – предшественик на Microsoft Word, както и графичният интерфейс, използващ прозорци и икони.

Мишката (от английското mouse) е периферно устройство, използвано в персоналните компютри и някои други видове компютърни устройства.Задвижва се от ръката на потребителя, предавайки информация за движението си (както и тази за натиснатите бутони, обикновено два – ляв и десен) на компютъра.

Първата мишка е изобретена от Дъглас Енгълбарт от Станфордския изследователски институт през 1968 г. след множество тестове. Няколко други експериментални устройства, разработени за NLS системата на Енгълбарт (oN-Line System), използват различни движения на човешкото тяло. Едно такова устройство, например, е предназначено за глава и се поставя на носа или брадичката.

В крайна сметка мишката спечелва заради своята простота и практичност. Първата мишка, неудобно и обемисто устройство, използва две зъбни колелца, перпендикулярни едно спрямо друго: завъртането на всяко от колелцата предава движението по една ос. Енгълбарт получава патент на 17 ноември 1970 г. за “X-Y позиционен индикатор за дисплейна система”.

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 г. и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки. Първоначалната идея за това посочващо устройство се появява и развива с PARC изследователския център на фирмата Xerox, където се разработва и първия графичен интерфейс. Идеята за графичен интерфейс и мишката не намират поддръжници всред шефовете на фирмата Xerox и вследствие на фирмен шпионаж първата комерсиална система е Apple Lisa, последвана по-късно от популярната Microsoft Windows.

В началото на 80-те години Стив Джобс е един от първите, който забелязва потенциала на управлявания с хардуерна мишка графичен потребителски интерфейс на Xerox PARC, което довежда до създаването на Macintosh.

Мишките биват два основни вида — оптични и механични. При оптичните се сканира повърхността под мишката, затова понякога има проблеми при използването на лъскави или шарени постелки. Допълнителното разделение е на безжични и жични мишки.

През 1998 г. Sun Microsystems снабдили с лазерни мишки техните Sun SPARCstation сървъри и работни станции. Но те не пробили на пазара до 2004 г., когато “Логитек”, в съдружие с Agilent Technologies, въвели лазерната мишка с техния MX 1000 модел.

7 любопитни факти за тази джаджа:

 1. Компютърната мишка е създадена през 60-те години на миналия век, но навлиза в широка употреба след 1984 година, когато е била включена като стандартно периферно устройство към Apple Macintosh. Преди мишката, компютрите са използвали текстови интерфейси и всяка команда е трябвало да бъде въведена. А за да се посочи нещо се е използвала лазерна писалка.

 2. Wii Remote на Nintendo е класифициран като модерна мишка, тъй като е 3D посочващо устройство, което позволява на потребителите да движат курсора по екрана. Друг пример е SpaceBall или 3D Spheric Mouse.

 3. Някои хора погрешно смятат, че Xerox са изобретили компютърната мишка. Тя е дело на Дъглас Енгелбарт и неговият екип от Станфорд. Със стипендия, която получава от Отдела по техники за обработка на информацията АRPА и финансиране от NASA, Енгелбърт съумява да изгради свой собствен Център за изследване на усилването на човешкия разум в Станфордския изследователски институт. След това той се посвещава на откриване на лесен начин за взаимодействие между хората и машините.

 4. Един ден през 1961 по времето не една конференция, Енгелбарт си спомня за едно механично устройство от гимназията, което го впечатлява силно. Това е планиметърът, с помощта на който може да се пресмята площта на дадено пространство чрез завъртането му около периметъра му. Уредът се използва от инженери да измерват разстояния върху картата. Той използва две перпендикулярни колелца, едното хоризонтално, а другото вертикално, за да сумира разстоянието, на което е търкалян във всяка посока. На една от страниците в джобния си бележник той показва как устройството може да се търкаля по повърхността на бюро, като двете му колелца ще регистрират по-високо или по-ниско напрежение при въртенето си във всяка посока. Това напрежение може да се предава чрез кабел на компютърния екран, за да се мести курсорът нагоре и надолу, назад и напред.

 5. Това периферно устройство се нарича от всички „мишка“, защото има точно формата на гризача – опашка и малко кръгло тяло. Въпреки това, официалното име на мишката с което тази джаджа е патентована е  “x,y position indicator for a display system” („индикатор за X-Y позиции на системи с дисплей“).

 6. Знаете ли, че съществува синдром на мишката? Това е проблем с контрола върху мускулите на ръката. Нарича се синдром, защото е сбор от няколко прични и последствия – дифузни болки в дланта, пръстите и рамото, които започват и се засилват от дейността, свързана с работата с компютърната мишка. 10 000 кликвания с мишката дневно се равняват на около 2 000 000 движения на пръстите годишно. Когато мускулите са напрегнати от активната работа, се нарушава циркулирането на кръвта. Напрягането на мускулите на ръката и държането ѝ в една и съща позиция в продължение на часове, гарантира болка дълго време след като работния процес е приключил. Синдромът на мишката има забавно име, но последствията от него не са никак забавни, затова той не бива да се подценява.

7. Както много велики изобретения, и мишката има своите противници. През 1984 година журналистът Джон Дворак пише: „Няма доказателства, че хората искат да използват тези неща“.

Източник: Big5.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар