Комуникационният експерт Радослав Бимбалов: Луди сме ние, че доброволно загиваме

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„Нашият основен виновник е една цяла клика от мафиотско изградени структури. Над Борисов са хора, които диктуват част от неговите действия и той се отчита на не един господар.

Свидетели сме на цивилизационен взрив, на хуманитарна катастрофа. Борисов ни държи назад в развитието. Той не успява да слезе от мутренския модел на 90-те, а България не може да стои там. Да се радваш на асфалт е нещо, на което може да се радваш в началото на 20 век, а вече сме почти 2021 г.

Достатъчно е само да видим тези линейки, които обикалят като изгубени души, за да намерят болница, за да разберем в какво живеем. Ваксина срещу COVID ще намерим, но срещу Борисов – не.
ГЕРБ ще бъде партия със затихващи функции, подобно на “царската”. Следващия парламент ще бъде с относително кратък живот, но трябва да започне да разплита мафиотските преплетки.”

Той се занимава с комуникации, медии и реклама повече от 26 години. Заедно с партньорката си създава рекламна компания, която от пиар агенция прераства в комуникационна група – в момента една от големите на българския пазар. Автор на блог, на Пътеводител на българския гражданин, телевизионер, писател, журналист в радио, четен автор в социалните мрежи. Всичко това е пловдичанинът, който прекарва в града под тепетата само 20 години от своя живот, а останалите е в столицата. LIBERTA.BG потърси гледната точка на Радослав Бимбалов не само като колега, но и заради брилянтните му сатирични попадения с управляващите и в частност – с премиера Борисов, които шестват в социалните мрежи и се радват на широк кръг ценители.
За Борисов и борисовщината, за тежките поражения върху държавната тъкан, за абсурдното управление, за изчерпаното ни търпение и пътя, който трябва да извървим -неподражаемият Радослав Бимбалов.

–    Господин Бимбалов, COVID пандемията ни направи свидетели на унизително третиране и невъзможност болни да получат спешни грижи и лекарска помощ. Едновременно с това ГЕРБ промениха Закона за здравето, така че пациенти с отказ за лечение да не могат да съдят държавата. Не е ли мина в правосъдието това и не обезмисля ли същността на цивилизационното общество изобщо?

–    Аз смятам, че правосъдието е минирано много преди този конкретен случай. За съжаление, правосъдната система у нас се срина много преди здравната, която виждаме сега как загива. Тази правосъдна система е дотолкова опорочена, че сме свидетели на това – как ключови дела последните години или не биват завършвани и са влачени, или биват приключвани набързо. То не бяха фалита на една банка, не бяха записи, не бяха проточвани дела – тоест, правосъдната ни система не е просто минирана, тя е съсипана от доста години насам. Това, което сега конкретно се случва с този закон за здравето, който беше тихомълком приет, както напоследък всичко се случва, е скандал в частта, която отменя задължителното лекуване на хората при ковид. Предполагам, че целта е да се предпазят от някакви атаки пред държавата от страна на хора и обществени институции, защото те от хората не се плашат, страх ги е от чужди организации. Това мина тихо, защото е заглушено от какво ли не и най-вече от шумно огласения скандал между нас и Република Северна Македония. Но големият проблем е, че здравната система дотолкова е колабирала, че човек дори няма възможност да стигне до болница и да поиска лечение. Изпадаш  в ситуация да търсиш връзки. Това е като в социализма.

В момента всички мои познати, които са заразени с ковид, ако им се влоши състоянието, разчитат само на свои познати и търсят начин за връзка с хора, които да им уредят достъп до болница. Ние сме в абсолютна хуманитарна катастрофа в момента. Нека това не звучи преувеличено. И не е необходимо да се вторачваме само в цифрите, за да го разберем. Достатъчно е да видим тези линейки, които обикалят като изгубени души и се опитват да намерят болница и в същото време цялата тази хуманитарна катастрофа се управлява по един безобразно арогантен начин. Те ни говорят за това колко легла имало. Креватът не лекува, лекува лекарят. За съжаление, през последните години се постараха да унищожат основата на здравната система, като изгониха хиляди лекари, сестри и друг персонал.

–    „Бойко Борисов не е луд. Луди сме ние, защото оставяме този доказано престъпен индивид да диктува съдбата на една цяла държава“- Ваши думи от социалната мрежа. Можеше ли да не ни споходи този индивид и при какви условия? Предрешена ли бе появата му от спецификата на прехода?

–    За съжаление, този прословут преход така и не се случи. Смятам, че не се изчистихме от порочните практики, които ни завеща проклетия социализъм, който продължаваме неистово да упрекваме за всичките ни днешни страдания. А истината е, че социализмът беше в България 41 години, а от 30 го няма, но реално сме в ситуация още да говорим за преход. За да се случи, трябваше предварително прочистване на системите и на начина, по който функционира държавата. А то не стана. Властта смени постера си и статуите, но не смени себе си и всички порочни практики, които съществуваха, са едни периоди от миналото, които бяха възкресени през последните 31 години.
Бойко Борисов е резултат на неслучилия се преход. Той се появи съвсем логично и логично пълзеше от най-ниското възможно ниво на тази мафиотска структура, бидейки охранител и шофьор на големите. Те съзряха в него идеалният популистки символ, който могат да използват. Предполагам, че малко го подцениха и решиха ,че той ще бъде достатъчно послушен да не се изложи и да изпусне нещата от контрол, но в това сбъркаха. Той може наистина да е простоват, необразован, но със сигурност такива са и голяма част от хората, които му симпатизират, нека бъдем откровени. И в това няма нищо лошо. Нормално е да бъдеш необразован и простоват. То не винаги те прави лош човек. В случая, обаче, Борисов е лишен от едни много ценни човешки качества, като емпатия, като съпричастност, като адаптивност, ако щете. Той не успява да слезе от мутренския модел на 20-те, а България не може да стои там, защото вече сме почти 2021 и страната трябва да се промени и влезе в новото време. Борисов целенасочено ни държи назад в развитиет. Да се радваме на асфалт е нещо, за което може да се радваш в началото на 20 век.

–    Видяхме унизителни моменти с главен участник премиерът и чекмеджето му, натъпкано с банкноти и злато, спящото му голо тяло, грозните псувни към народа, куп лъжи и хвалби, изречени сред горски пейзажи и върху пънове, както и в джипа. Защо въпреки господарско-менторския тон, някъде съществуват едни хора, готови да не си мият ръцете след ръкуване с премиера? Банално угодничество ли е, застраховка на малкия човек или крясък на дълбоко кодирания ни робски синдром, как мислите?

–    Смятам, че това е много сложен казус и трудно можем да го дифинираме с няколко думи. Има една част от поддръжниците му, които категорично са платени и подсигурени. Съществува и армия от тролове, която се занимава с това – да трови пространството в социалните мрежи, но те са малка част и разпознаваеми. Съществува и  прикрита част под формата или на журналисти, или на социолози, които също са по някакъв начин зависими от властта и също вършат пропагандна дейност. Част от тези обикновени хора, които подкрепят властта, са зависими икономически, финансово. Дали са работещи в държавната администрация, която е гледана грижливо от властта, особено преди избори – виждате какво става с увеличенията на заплатите им по време на криза. Има и икономически зависими непряко към властта. Те са работещи в големи предприятия в провинцията и не само, на които се внушава, че ще загубят работа, ако това предприятие загуби позиции, които са близки до настоящата власт. И това е манипулация на съзнанието от много опасен вид. Тези хора ги разбирам. Ако има и друга част, изпитваща сантимент, то е поради факта, че Бойко Боирсов е типичен пример на всепобеждаващия мъжкар. Той е груб, силен, всевластен, безпардонен, арогантен. Това е един модел, който в много големи части в България все още е възприеман като силен, патриархален вид, от който има нужда всяко семейство и всяко общество. Така че, той много добре следва този образ и е възприемам положително, чак обичан. Е, от жени повече и това е обяснимо. Всеки диктатор бива обичан от известна част от хората. Това е феномен, който се случва навсякъде.

–    Борисовщината нанесе тежки удари върху цялата държава. Къде са, обаче, неспасяемите?

–    Няма нищо неспасяемо, всичко е въпрос на време. Нека кажем първо, че демонизирането на Борисов не е решение на въпроса. Борисов не е луд, луди сме ние, че доброволно погиваме. Нашият основен виновник е една цяла клика от мафиотско-изградени структури. Над Борисов са хора, които диктуват част от неговите действия и той се отчита на не един господар. Във всички нива на държавата са едни овластени некадърници, които са свикнали да функционират на казармен принцип. Ще отнеме много време и воля да се изчисти този порочен модел, като първо трябва да се отреже пъпната връв между властта и големите олигархични структури, които я движат. И после да се чисти град по град, село по село, община по община – процес, който ще отнеме години. Ще изгорят и качествени хора, похарчени от този нов преход, който предстои, но няма неспасяеми неща. Лошото е, че ще има цяло поколение, което е възприело едно много грешно поведение и това, може би, ще бъде най-дълбоката ни битка.

–    На 21 ноември предстои отново протест в София. Като десен човек, как гледате на тримесечната съпротива срещу модела “Борисов-Пеевски-Доган” и  смятате ли, че протестът бе предаден?

–    Протестите са много през последните месеци и така трябва да е. Те трябва да носят различни послания и да са много, защото имаме да се борим с не една и две злини. Една от опорките на пропагандата беше, че видите ли, на площадите били събрани хора с различни интереси и политически предпочитания и че това било лошо. Напротив! Означава, че недоволството към Борисов и цялата банда може да ни обедини. Тези протести свършиха много добра работа, защото изведоха  недоволството, тихо спотаявано години наред в душите ни. Хората видяха, че не са сами. Оттук-нататък, дали организаторите ще съзададат нова политическа формация е право на всеки. Не смятам, че протестът бил провален, защото Отровното трио се били обединили с някой, или пък от “Демократична България” се били отцепили. Всичко това е удобна пропаганда.

–    Как да предотвратим за в бъдеще възпроизвеждането на нов „Генерал на асфалта“, „Господар на глутниците“ и „Генерал на гърлата“ – все брилянтни Ваши саркастични находки, при тази срината съдебна система, при този главен прокурор и тези маргинални съсловия, жадуващи да бъдат продадени при избори?

–    За съжаление, няма застраховка срещу това. Ваксина срещу COVID ще намерим, но срещу Борисов – не. Защото този феномен не е чисто нашенски. Това си е чиста проява на олигархична, мафиотска диктатура, която се случва на много места. Онова, което трябва да направим, е да се опитаме да разкъсаме властите една от друга. Управлението трябва да бъде отхвърлено. Qсно е, че няма да стане доброволно. Защото, за да подадеш оставка, ти трябва да имаш чувство на дълг, а тези хора нямат никакъв морал.
Ясно е,  че ще ги свалим на избори. Трябва да им се покаже, че повече няма да могат да продължават такa.

ГЕРБ ще бъде партия със затихващи функции, подобно на царската. Следващия парламент ще бъде с относително кратък живот, но трябва да започне да разплита мафиотските преплетки. И вече да разчитаме, че при по-следващия парламент ще се появи една обединена голяма сила, която ще управлява. Това са процеси.

Вярвам, че има воля за промяна в извънпарламентарните партии и много от тях ще застанат добре на изборите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар