Конвекторите са предпочитани пред климатиците

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Когато настъпи есента и дните захладнеят, всеки от нас започва да обмисля варианти за по-ефективно и икономично отопление за истинските студове през зимата. Обикновено в началото се ограничаваме с разглеждане на оферти в магазините и с търсене на информация от приятели. Поради многообразието от начини за отопление не е много лесно да се избере най-добрият за нас, но накрая най-често се спираме на електроуредите.

termos.bg

Снимка: termos.bg

Пазарът на електроуреди е наистина необятен и човек трудно би се ориентирал във възможностите им и в необходимите характеристики за дома. Повечето от търговците ще се опитат да ви убедят в безспорно големите предимства на климатиците и че избраният климатик ще отговори изцяло на вашите нужди.

В интерес на истината, през последните години потребителите наистина се ориентират към климатичните системи заради свойството им да топлят през зимата, но и да охлаждат през лятото. Затова и голяма част от хората ги предпочитат, без обаче да са проучили добре останалите възможности.

Като алтернативен метод за отопление наред с климатиците, все по-популярни стават и конвекторите, а тенденцията сочи увеличаване на търсенето им. Съпоставени с климатиците, при тях на преден план излизат много предимства, които ги затвърждават в много от случаите като по-предпочитан вариант за отопление.

Кое е общото между климатиците и конвекторите?

Тъй като предназначението и на двата типа електроуреди е предимно за отопление, те са ефективни при продължителна работа, затова не трябва да се изключват и включват често, и това е една от общите им особености. Други прилики, в по-малка или в по-голяма степен, между тях са:

  • равномерно разпределение на топлината;
  • икономичен режим;
  • автоматично задаване на температурата;
  • наличие на таймер;
  • ниски нива на шум;
  • висока енергийна ефективност;
  • филтрация на въздуха и др.

Въпреки тези и други прилики, климатиците и конвекторите са отделни типове отоплителни системи и като такива се различават не само по принципа си на действие, но и по удобствата, които предоставят. Понеже конвекторите работят по метода на естествената конвекция, те не зависят от външната температура на въздуха, затова са отличен избор за отопление през зимата. С това преимущество и с други свои параметри те постепенно изместват климатиците като най-търсени системи за отопление не само за жилища, но и за административни сгради и нежилищни помещения.

Какви предимства предлагат конвекторите?

Тенденцията за налагането на конвекторите като начин за отопление на дома води до тяхното все по-голямо усъвършенстване, за да се подобри ефективността им. Затова и възможностите за избор пред потребителите на подови конвектори, стенни конвектори, лъчисти конвектори и др. се увеличават.

Някои от основните предимства, които предлагат конвекторите, са следните:

Лесни са за монтаж

На пода, стената или тавана, конвекторите се монтират изключително бързо и лесно. Има модели за вертикален и хоризонтален открит монтаж, както и за скрит стенен или подов монтаж.

Могат да са подвижни

Ако моделът е снабден с крачета, тогава уредът е напълно подвижен и може да се премества във всяко помещение.

Повърхността му не се нагорещява

Нискотемпературният нагревател не позволява нагорещяването на повърхността, така че конвекторът е напълно безопасен при докосване от деца.

Заема малко място

Конвекторите са много тънки и не заемат голямо пространство. Ако са монтирани на стената или тавана, дори ще направят помещението визуално по-голямо.

Не изсушава въздуха

Конструкцията на конвекторите и режимът им на работа са такива, че не позволяват въздухът да бъде изсушен. Допринасят и за естествената циркулация, като едновременно с това във въздуха не се разнасят микроскопични прашинки, както се получава при отопление с други уреди. В същото време при работата им отсъстват въздушни течения.

Имат автоматична защита

Няма нужда да наблюдавате постоянно конвектора, защото автоматичната защита изключва веднага уреда, ако температурата се покачи рязко или се случи уредът да падне на земята.

Лесно се поддържат

За да работят, конвекторите нямат нужда от външно тяло. Ремонтът и поддръжката им са много лесни и стават бързо.

Работят безшумно

Високоефективният вентилатор позволява по-голям въздушен поток, но дори и при пълна мощност, уредът работи безшумно.

Изключително дизайнерско присъствие

Дизайнът на съвременните конвектори позволява не само да се „скрият”, но и да бъдат превърнати в атрактивна част от интериора.

По-достъпни са откъм цена

Като се вземат предвид по-лесното монтиране и поддръжка, откъдето се прави икономия на средства, и принципно по-ниската цена на конвекторите от тази на традиционните климатични системи, отоплението с тях се очертава като максимално най-добър вариант.

Към плюсовете може да се добави и енергийната им ефективност, бързото затопляне на помещението и не на последно място фактът, че отоплението е екологично. Конвекторите са идеални за малки помещения и особено подходящи за хора, които често сменят жилищата си.

Избирайки конвектор, оптимизиран от гледна точка на шум, топлинна мощност и разход на енергия, може да се насочите и към модерен модел, който притежава възможност за охлаждане. Това ще бъде най-правилната стъпка, за да си осигурите комфорт у дома през цялата година.

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар