Конгресът на САЩ е ужасен: Китай може да изпревари Америка до Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конгресът на САЩ е по-загрижен от всякога, че Китай ще победи САЩ на Луната.

Миналата седмица НАСА обяви, че няма да има никакви кацания на Луната до септември 2026 г. Много от членове на Конгреса виждат това като огромен геополитически проблем.

Държавата, която се приземи първа“, заяви във встъпителните си бележки конгресмен Франк Лукас (R-OK), председател на Комисията по наука, космос и технологии към Камарата на представителите, “ще има способността да създаде прецедент за това как ще се провеждат бъдещите дейности на Луната“.

Конгресменът Бил Поузи отиде още далеч в изказванията си. Той нарече Луната “крайната военна височина”. По думите му, ако Съединените щати диктуват правилата в космоса, те ще “контролират съдбата на планетата Земя”.

На фона на тревогите желанието на политиците да ускорят темповете на лунната програма, конгресменката Зоуи Лофгрен бе сама в притесненията си за безопасността на мисията и хората, които ще превозва.

“Нека бъда ясна: подкрепям мисията “Артемида”, каза Лофгрен. “Но аз искам да бъде успешна, особено с Китай по петите ни. Трябва да гарантираме, че “Артемида” е силна и остава на път, докато се стремим да водим света, ръка за ръка с нашите партньори в човешкото изследване на Луната и отвъд нея.”

От гледна точка на НАСА, притесненията относно това, че Китай ще победи САЩ на Луната, изглежда са доста напразни.

Не се притеснявам, че Китай ще кацне преди нас“, каза администраторът на агенцията Бил Нелсън миналата седмица точно преди да бъде обявено забавянето. “Мисля, че те биха искали да се приземят преди нас, защото това може да им даде някакъв PR удар. Но факт е, че не мисля, че ще го направят.

Това изказване е доста логично. Китай все още няма прототип на нова свръхтежка ракета, нито е готов с лунния си космически кораб. Когато това се промени ще трябва да бъдат осъществени поне няколко пробни изстрелвания, преди да се пристъпи към мисия до Луната.

САЩ от своя страна са много по-напред в разработката на проекта – имат изпробвани свръхтежка ракета и космически кораб. Остава единствено Starship на SpaceX да полети успешно тази година, за да имат и платформа за кацане на Луната.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар