Конституционният съд: Инспекторатът на ВСС да работи с изтекъл мандат, докато НС не избере нов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конституционният съд (КС) реши, че е допустимо Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да продължи да работи, въпреки изтеклия мандат главния инспектор и инспекторите, и въпреки това, че не са избрани нови от Народното събрание. Това съобщиха от съда.

Решението е взето със седем на три гласа, като в момента КС е с непопълнен състав, защото преди разпускането си НС не избра нови членове.Искането за тълкуване на Конституцията е на Пленума на Върховния административен съд. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.


Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон, пише в мотивите на КС.

Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов, са подписали решението с особено мнение.

Решението на КС е важно и за мандата на Висшия съдебен съвет. Той също изтича на 3 октомври, а до момента няма избрана парламентарна квота.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар