Конституционният съд ще решава противоречи ли на основния закон Истанбулската конвенция – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) искането за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция (ИК) с конституцията, предаде БГНЕС. Искането беше внесено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Кирилов обясни, че основанията за искането са записани в конституцията и в Закона за Конституционния съд. Искането е подписано от 75 депутати от парламентарната група на ГЕРБ. Към искането са приложени и всички получени в Народното събрание становища по конвенцията.

“Първо сме анализирали всички отрицателни становища, а след това сме дали и нашите аргументи за. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии. Разяснили сме споровете, свързани с понятията, които касаят взаимодействията с Конституцията”, коментира Данаил Кирилов. “Смятаме, че Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията”, подчерта той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар