Консумацията на полуфабрикати увеличава риска от рак

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лекари от САЩ са установили, че постоянната консумация на преработени храни и други подобни готови продукти увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво с 29 процента, предават ТАСС и БТА, като цитират публикация в списанието „Бритиш медикъл джърнъл“.

Потреблението на кисело мляко и други млечни продукти от жените пък намалява този риск с 27 процента, сочат още данните.В последните две десетилетия учените започнаха да се интересуват активно от това как влияят върху човешкото здраве полуфабрикати и готови продукти, които масово се рекламират. Първите наблюдения показват, че тези ястия оказват негативно въздействие върху микрофлората, а също така допринасят за затлъстяване и за много заболявания.


Екип от лекари, ръководени от Фан Фан Чжан, доцент в университета Тъфтс в Бостън, е открил първи доказателства, че консумацията на тези храни в повечето случаи води до повишен риск от развитие на тумори в дебелото черво.

Учените стигат до това заключение в рамките на наблюдение на здравето на повече от 206 хиляди американски медицински сестри и здравни работници.

Доброволците, участващи в проекта, редовно се подлагат на медицински прегледи, а също така информират лекарите за диетата и хранителните си навици.

Проучването продължава около тридесет години, като за периода са установени 3200 случая на рак на дебелото черво. Това дава основание на специалистите да определят как употребата на полуфабрикати влияе върху вероятността от развитие на заболяването.

Изследователите разделят участниците в четири групи според количеството преработени храни, които предпочитат.

Анализът показва, че вероятността от развитието на рак на дебелото черво при тези, които консумират готови храни, е с около 29% по-висока от участниците, които почти никога не посягат към тях.

Учените установяват още, че един вид преработена храна – кисело мляко и други млечни продукти, не повишава, а дори намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Това обаче е характерно само за жените. Американските специалисти планират допълнителни изследвания, за да установят причината.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар