Контрареферендум в Обзор ще има, ВАС върна жалбата на областния управител

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният административен съд върна делото по жалбата срещу контрареферендум в община Обзор. Жалбата е от областния управител на Бургас Мария Нейкова, която е против 4 села – Баня, Емона, Паницово и Козница, да проведат ново допитване с цел да останат в община Несебър.

Според върховните магистрати обстоятелството, че жалбата е внесена преди решението на Общинския съвет в Несебър и е постъпила в областната администрация, не е основание тя да не бъде разгледана.

В жалбата си Нейкова посочва, че провеждането на контрарефендум е незаконно, защото до момента те не са отделени от община Несебър.

Решението на ВАС означава, че на 4-и юли ще се проведе обществено допитване в 4-те села край Обзор. Местните жители ще отговарят на въпроса “Подкрепяте ли предложението селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър”.

Инициативата е в отговор на проведения на 28-и февруари местен референдум, на който 73 на 100 от жителите на Обзор и още 6 села гласуваха за отделянето им от морската община. Предстоящото обществено допитване придоби популярност като контрареферендум. В него право на глас имат 226 местни жители.

Правителството на Бойко Борисов призна отделянето на Обзор от Несебър след проведения референдумза отделянето на Обзор и още 6 села в самостоятелна община, но това все още не факт, тъй като няма издаден указ от президента Румен Радев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар