Контраудар срещу Интерпол, пускат слух за платени 20 млн подкуп от Василев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Банкерът Цветан Василев е платил около 20 млн евро на служители в Интерпол, за да свалят от издирване съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета.

Интерпол обяви, че е заличила личните данни на съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев от базата си с данни. Двете имат обвинения за пране на пари от 2017 г. и също като бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха обявени за международно издирване. Василев е в Сърбия, където продължава да тече процедура по екстрадиция. Междувременно делото за източване на КТБ започна в спецсъда с масово неявяване на свидетели на прокуратурата.

Решението на Интерпол за това беше остро критикувано от българската прокуратура. От държавното обвинение оспорват мнението на Интерпол, че издирването на двете жени е с политически мотиви. Нито Сотир Цацаров, нито заместникът му Иван Гешев обаче казват и дума за мотивите, аргументите и доказателствата, които са представили в централата в Лион, Франция. Те очевидно са крайно неубедителни, щом е взето решение имената на издирваните Антоанета и Радосвета да бъдат свалени, коментират юристи. Те се учудват и на твърдението на обвинението, че ще оспори решението, защото то е взето от висшия орган на Интерпол. Пред кого ще го обжалват? Трябвало е да приложат достатъчно силни доказателства за своето искане, но очевидно нямат такива. Забавянето на решението на Интерпол е заради сложната процедура по проучване на фактите около искането. Извършени са множество проверки, зесечени са твърдения, съпоставени документи и пр.

 

Припомняме, че срещу Цветан Василев бе повдигнато обвинение, че е организирал убийство на Делян Пеевски. Прокуратурата дори арестува трима заподозрени. Те обаче бяха пуснати от съда с аргумента, че няма нито едно доказателство за подобен заговор. Наложи се Цацаров да признае, че е станала грешка.

 

Самият Василев многократно заявява, че е готов да отговаря по всички обвинения чрез конферентна връзка или по други начини, предвидени в закона. От прокуратурата отказват и настояват да се върне в България. Той обаче е категоричен, че ако го направи има опасност за живота му и никакви гаранции за безопасността на семейството му.

Frognews


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар