Конференция на европейските лидери за Covid пандемията на 21 януари – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Видеоконференция на европейските лидери за координацията по отговора на пандемията от Covid-19 ще се проведе на 21 януари, съобщиха от офиса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 
Междувременно Европейската комисия предложи на страните-членки да закупят допълнително 200 млн. ваксини от “Бионтек” и “Пфайзър” с възможност за още 100 млн, съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен. Те ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината:
“Това ще ни позволи да удвоим дозите на “Бионтек” и “Пфайзър”. Особено ми е приятно, че 75 млн. ваксини от тази поръчка ще бъдат налични още през второто тримесечие. Останалите ще бъдат доставени през третото и четвъртото тримесечие”.
Фон дер Лайен уточни, че след като Комисията даде разрешение и на ваксината на компанията “Модерна” до единния пазар, вече са осигурени достатъчно дози за 380 млн. граждани на ЕС, което е над 80 на сто от техния брой.
Тя добави, че страните-членки са се договорили за правно обвързваща рамка, която изключва паралелни преговори за нови доставки и сключване на нови договори.
Очаква се до края на януари Европейската агенция по лекарствата да излезе и с решение за Covid ваксината на “Астра Зенека”. В агенцията очакват документи и за ваксината на “Янсен”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар