Кораби на НАТО показно навлязоха в Черно море заради изборите в Украйна. Два руски разрушителя и изтребители ги следят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кораби на НАТО навлязоха в Черно море и се отправиха демонстративно към Украйна като показна акция.

В неделя е първия тур на президентските избори в Украйна и Западът залага на втори мандат на Петро Порошенко, който е най-нежеланият кандидат от Русия.

Кремъл очаква множество фалшификации и груби манипулации на вота и дава заявки, че ако това се случи може да не признае изборите. В същото време Мария Захарова, официален представител на МИД на Русия, декларира, че Москва ще работи с президента, който бъде избран от украинския народ.

 

Кораби на ВМС на Нидерландия, Испания и Канада преминаха Босфора и навлязоха в акваторията на Черно море за участие в ученията на НАТО и в тренировките с Грузия и Украйна, предава TACC, като се позовава на сайта Bosphorus Observer, който следи преминаването на бойни кораби през турските проливи, пише “Фокус”.

Задачата на трите плавателни съда включва участие в провеждащите се ежегодно в Руминия учения на НАТО „Морски щит“. Миналата година те се състояха в периода 7-13 май с участието на кораби на Великобритания, САЩ, Гърция, Испания, България, Румъния и Турция.

Присъствието на военни кораби в Черно море е строго регламентирано от Конвенцията от Монтрьо, която запазва свободата на преминаване през проливите само за търговски кораби.

В същото време режимът на преминаване е различен за военните кораби на черноморските и нечерноморските държави. За военни кораби с нечерноморските държави са въведени значителни класови и тонажни ограничения. В допълнение, те могат да бъдат в Черно море за не повече от 21 дни.

bgsniper.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар