Кораб на турската брегова охрана удари гръцки „колега“ – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гръцкото правителство обеща да защити суверенните си права след инцидента от ранните сутрешни часове на вторник, когато кораб на турската брегова охрана се удари в гръцки плавателен съд в близост до егейските острови Имия/Кардак, предаде Нова ТВ, цитирайки Greek Reporter и “Фокус”.

“Гръцкото правителство многократно заяви, че ще защити решително суверенните права на страната”, заяви говорителят на управляващите в Атина Димитрис Цанакопулос. Няма съобщения за пострадали сред екипажа. Гръцкият кораб “Гавдос” е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им. Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че “Гавдос” е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него.

В интервю за радиостанцията “Алфа 989” Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва “засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои”. “Трябва да сме много внимателни и да наблюдаваме ситуацията и развитието й”, подчерта говорителят на правителството. На въпроса дали Атина е загрижена за възможността от сериозен инцидент в Егейско море, той увери, че държавата следи отблизо ситуацията.

Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често стават арена на инциденти между турските и гръцките сили. През 1996 г. между двете страни от НАТО почти се стига до военен сблъсък заради тях.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар