Корнелия драпа за шеф на НС след сделка с Бойко

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

отново сме с точна прогноза – проваленият лидер на БСП Корнелия Нинова, докарала партията до маргиналната четвърта позиция в новия 47-и парламент, се готви да стане шеф на Народното събрание.

Както първи писахме, след тайна договорка между Нинова и Бойко Борисов, червената тарторка в оставка ще получи подкрепа от Баце и неговата хунта, за да заеме един от трите най-важни поста в държавата като благодарност за помощта ѝ в битката на шайката с Румен Радев и неговите служебни кабинети.

Ето как стана врътката

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщи БНР.

Идеята е при пълен 4-годишен мандат всяка от четирите партии да има председател на парламента. Според договорката ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ – една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

От нея се вижда, че е предвидено да има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се поста министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“.

И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, петък, когато е първото заседание на новото Народно събрание.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар