Корнелия Нинова върна папката с неизпълнения мандат на президента

Корнелия Нинова върна папката с неизпълнения мандат на президента

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„БСП за България“ върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

„Направихме всичко възможно, изведохме четири задачи, както ги обсъдихме с вас. Става ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за кабинет, поради тази причина връщам третия мандат“, каза соцлидерката и връчи обратно празната папка на президента.„Аз искам да ви поздравя за положените усилия в една много трудна ситуация, пожелавам ви успех“, отвърна той.


Румен Радев уточни пред медиите, че ще обяви дата за провеждане на предсрочния вот и за разпускане на парламента преди това след следобедната среща с ЦИК, която започва в 14.00 часа.

„На базата на информацията от ЦИК ще взема решение за разпускане на 48-ото НС и датата на изборите“, каза Радев, след което той и вицепрезидентът Илияна Йотова се здрависаха с ръководството на БСП.

В петък миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на „БСП за България“, обяви, че ще върнат мандата.

Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

Отзоваването на Бойко Борисов и обещанието му, че ГЕРБ ще преразгледат категоричната си заявка, че не може да управляват с БСП, мнозина политици и анализатори предрекоха, че разговорът в парламента е бил репетиция за общо управление след вота. 

От „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ не дойдоха на разговор, а преди това категорично отказаха подкрепа на бившия си коалиционен партньор от кабинета „Петков“. „Възраждане“ пък останаха верни на себе си и не се появиха на разговора, както не направиха и при предишните два опита за съставяне на кабинет- 

След като не получи подкрепа за кабинет с мандата на социалистите, Нинова обяви, че няма да го бави и ще го върне още в понеделник. Визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер обаче отложи церемонията за вторник.

Преди БСП неизпълнени мандати за съставяне на кабинет върнаха първо ГЕРБ, а после и „Продължаваме промяната“.

Единствено от партията на Бойко Борисов представиха за гласуване на пленарната зала състав на правителство, начело с проф. Николай Габровски, но то беше отхвърлено.

След връщането и на третия мандат президентът трябва да обяви кога ще разпусне парламента и коя ще е датата на следващите предсрочни избори – през март или през април. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар