Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофата на БСП на вота

Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофата на БСП на вота

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА

Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофата на БСП на вота

“Свиквам Националния съвет”, заяви соцлидерката и добави, че социалистите няма да правят “партийна сглобка с ГЕРБ”.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подава оставка от водаческия пост в партията заради лошото представяне на социалистите на предсрочните парламентарни избори и на вота за ЕП.

“Поемам политическата отговорност и подавам оставка. Свиквам Националния съвет”, обяви Нинова след заседание на Изпълнителното бюро, което е уведомила за решението си.

По устав някой от зам.-председателите на партията трябва да поеме управлението, обясни тя. Нинова уточни, че остава депутат и няма намерение да напуска парламента.

В същото време Нинова заяви, че БСП е най-голявата лява партия и е останала единствената вляво, влязла в парламента, но представянето й е катастрофално и затова подава оставка.

БСП събра едва 7,06 на сто от гласовете на вота на 9 юни, което прави малко над 150 гласа за доскоро най-голямата лява партия. Така социалистите се класираха пети в новия 50-и парламент. 

БСП имаше двойно повече гласове – 225 914 срещу сегашните 151 557.

За сравнение какъв е сривът при лявата партия – през 2017 г. социалистите имаха 955 000 гласа.

Това е второто подаване на оставка от соцлидерката, която миналия път я оттегли по волята на конгреса.

В същото време Нинова обяви, че партийна сглобка социалистите няма да правят. “Националният съвет ще изработи позиция, но партийна сглобка с ГЕРБ няма да правим”, отсече тя.

“Вече няма голяма партия – много и малки партии увеличават представителството си в парламента”, каза тя в анализа си на вота. И обяви, че е видяла пълен провал на социологията. “Никой не улови дори най-малкото движение на новата партия “Величие”, отбеляза тя в критиката си към социологическите агенции. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар