Корнелия Нинова: Съдбата на третия мандат ще се реши на „Позитано“, в аванс няма как

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Съдбата на третия мандат ще се реши днес от 14 часа на „Позитано“ 20″, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

„В аванс няма как да ви дам нищо, в нашата партия решенията не се взимат така, изчакайте още няколко часа. Ние сме последователни, казали сме за какви политики се борим, продължаваме да отстояваме позиции. А какво ще стане с мандата, ще се реши на Националния съвет“, добави тя.

Нинова коментира, че всякакви други изказвания от депутати на БСП и социалисти трябва да се тълкуват като лични мнения. По-рано днес такова изказа народният представител Явор Божанков, който обаче не е член на партията. Той апелира БСП да не бави мандата, за да не я обвинят в предизборен пиар.

Нинова обаче посочи кой е виновен, че третият мандат се провали – ИТН, ДБ и ИБГНИ.

„Вчера скандалното поведение на трите партии на протеста показват едно – не искат редовен кабинет, не искат мнозинство за актуализация, не искат да работят в почивните дни, за да приемем бюджета. Какво можем да направим в този момент?“, попита риторично лидерката на социалистическата партия, като припомни, че групата има само 36 народни представители.

„И отсреща си имаш абсолютно без аргументи „не, не и не“. Доброто беше да се съберем и да направим ето това, лошото е, че не се случи по тяхна вина“, добави тя.

„И сега ще имаме стотици предложения между първо и второ четене, които не са гарантирани с гласове. Може и актуализацията на бюджета да не мине. До това се стига, когато си безотговорен. Ще опитаме до последно да се постигне съгласие, ако ще се наддава просто защото се задават избори, няма да успеем“, коментира Нинова предстоящата актуализация на бюджета.

Социалистите представиха пред медиите в Народното събрание своите конкретни предложения между двете четения. Сред тях е предложението мярката 60 на 40 да бъде заменена от такава 80 на 20, както и обезщетението за майчинство да се вдигне до размера на минималната работна заплата от 650 лева. В момента то е 380 лева. БСП предлага още 54 млн. лева да бъде увеличението на трансфера към общините по искане на националното сдружение.

Снимка: БТА

Нинова подчерта, че всяко предложение на социалистите е направено след точни разчети и не увеличава дефицита. Средствата е предвидено да се осигурят за сметка на отпадането на 13 млн. лв., предвидени в актуализацията на служебния кабинет за КЕВР, за да се покрият техни дългове по дела, по които комисията е била осъдена заради свои действия.

Наред с това Нинова орязва и 7 млн. лв., предвидени за бонуси за членовете на КЕВР, които, по думите й, и без друго получават средно по 5000 лв. заплата. Пари за предложенията на социалистите могат да дойдат и от орязването на 16 млн. лв. за покупка на още ваксини, тъй като, според нея, страната ни има достатъчно запаси до края на декември.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар