Корнелия Нинова: Ще проявим отговорност и няма да върнем веднага мандата (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Имаме избор – или веднага да върнем мандата, ако днес чуем, че нямаме подкрепа или да проявим отговорност и да го задържим. Ние избираме второто. Но ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, няма да го държим в неразумен срок. Това заяви в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова. Изявлението й бе направено само час преди началото на срещата с представителите на “Изправи се БГ! Ние идваме” за съставяне кабинет с третия мандат.

Тя допълни, че вижда обозрим срок за връщане на получения мандат за формиране на правителство 10-15 септември, ако на разговорите с останали партии не бъде постигнато съгласие за формиране на кабинет, за да мине актуализация на бюджета в парламента.

Нинова вече даде заявка при получаването на мандата, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет. След интервюто на Слави Трифонов обаче, от левицата посочиха, че с едно интервю Трифонов изпраща държавата на нови избори, като прибавя и парламентарна криза към останалите три.

За избор на правителство трябват 121 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме, че имаме само 36 и не можем сами, а трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии в НС – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се. БГ! Ние идваме!”. Поставихме си две цели – да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление ГЕРБ. Засега колегите от другите партии не искат да подкрепят такъв кабинет. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели, но волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет“, заяви председателят на левицата.

Според нея, очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията започнаха да се променят.

“Но пред нас има по-сериозни предизвикателства – ниските доходи, ковид кризата, затварянето и фалитите на фирми, увеличаваща се безработица. Все въпроси, които заслужават огромно внимание. В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху БСП. Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори. Но така ще оставим болните без лекарства, лекарите – без 1000 лева на първа линия, както и полицаите и военните без средства за охрана на границата”, изброи Нинова.

Тя се обърна специално към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с думите:

“Той вчера каза, че трябва да върнем мандата веднага. Г-н Борисов, преди да давате оценки на другите партии, си отговорете на въпроса защо никоя партия не желае да разговаря с ГЕРБ и тя е в тотална изолация”. 

Корнелия Нинова бе категорична, че от БСП няма да дават присъди, това ще го направи българският народ. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар