Коронавирусът, открит при норки в Полша, може да се предаде на хората и обратно – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Коронавирусът, открит при норки в Полша, може да се предаде на хората и обратно, според доклада на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на републиката. Преди няколко месеца във ферма за норки в Полша беше открит коронавирус. “Вирусът, открит в норки във ферма в квартал Карту, може да бъде предаден на хората и обратно”, се казва в съобщението.

Обяснява се, че министърът на земеделието и развитието на селските райони Гжегож Пуда е бил информиран “за завършване на високоспециализирани проучвания”, насочени към изучаване на генома на SARS-CoV-2, щамове, получени след първата случай на инфекция с вирус на норка в Полша.

Според министерството вирусолозите са стигнали до заключението, че щамовете на SARS-CoV-2, открити в норки, “са сходни помежду си и принадлежат към определена линия, вече позната на епидемиолозите”.

Освен това в изследвания материал “няма генетични промени, характерни за британския, южноафриканския или бразилския вариант на вируса”.

В изявление от полския департамент се посочва, че проведените проучвания, както и опитът в Дания и Холандия, “ясно показват, че в Полша този вирус може да се разпространи от норка към хора и обратно.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар