Космическата програма на Русия е пред пълен разпад

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След разпада на СССР космическата програма на Москва претърпя същински колапс. Благодарение на международна помощ ефектите от катастрофата през 90-те години на миналия век бяха превъзмогнати. Русия обаче никога не се завърна в дълбокия космос и концентрира усилията си в ниска околоземна орбита.

След инвазията в Украйна партньорите на Роскосмос преустановиха взаимоотношенията си с космическата агенция. Това доведе до трудности, невиждани от най-мрачните години за космическата програма на Москва.Най-добрият пример за това е космическият кораб “Союз”. Създаденият от съветските инженери апарат се бе превърнал в най-надеждния кораб за транспортиране на астронавти до МКС. През последната година той обаче се “прослави” с многобройни провали.


През декември 2022 година “Союз”, скачен към МКС, започна да пръска неконтролируемо охлаждаща течност, причинявайки повишаване на температурите в кабината до опасни нива. Роскосмос просто го приписа на лош късмет, обвинявайки за неуспеха удар с микрометеорит.

Два месеца по-късно, през февруари сценарият се повтори. Този път на товарен кораб “Прогрес”, изстрелян на борда на ракета “Союз”. Охлаждаща верига отново претърпя авария, този път причинявайки спад на налягането на кораба. Инцидентът по подобен начин беше приписан на сблъсък с микрометеорит.

В последствие трима астронавти – един американец и двама руснаци – се оказаха блокирани на борда на Международната космическа станция. “Союз” трябваше да бъде техният превоз до Земята, но разследването на инцидента накара Роскосмос да заключи, че неговият космически кораб не е в състояние за безопасно завръщане. Сега астронавтите ще трябва да чакат до юни, когато е планирано да пристигне друг “Союз”.

Ако смятате, че два удара на микрометеорит в близка последователност са прекалено голямо съвпадение, то не сте сами в мислите си. Анатолий Зак, създателят на сайта RussianSpaceWeb, заяви пред Wired, че шансовете това да се случи са “много близки до нула”, като се има предвид, че по някакъв начин само охладителните системи са били повредени и двата пъти.

Това, което виждаме, е продължаващото спиране на руската гражданска космическа програма“, каза пред Wired Брус Макклинток, ръководител на Space Enterprise Initiative на корпорацията RAND. По думите му честотата на инцидентите с космически кораби “сочи към цялостен срив на руската гражданска космическа програма“.

Междувременно, обратно на Земята, Роскосмос тъне в толкова много дългове, че не може дори да плаща наем за най-важния си космодрум – този в Байконур.

Миналата седмица казахстанско правителство конфискува всички активи на Роскосмос, тъй като се съобщава, че агенцията дължи на правителството значителна сума пари за използването на своя космодрум.

Строителството на новия космодрум “Восточний” бе белязано от корупционни скандали за милиарди долари.

Русия търпи провали и с новата си ракета “Ангара”. През 2022 година бяха реализирани само два старта на базовата конфигурация “Ангара 1.2”. Макар ракетите да не се взривиха на стартовата площадка, те не успяха да изведат апаратите на борда си в орбита около Земята.

За тази година Роскосмос е планирал само един старт на “Ангара 1.2”. Този факт демонстрира, че създаването на нови ракети и откъсването от съветското космическо наследство е доста трудно за Москва.

През 2024 година трябва да полети най-мощната версия на “Ангара”, като на борда й ще бъде новият руски космически кораб “Орел” в безпилотна конфигурация. Санкциите в сферата на електрониката обаче може би ще объркат плановете на Роскосмос.

Роскосмос бе обявил полет с екипаж на борда на “Орел” за 2022 г. Първият полет на новия кораб “Орел” в последствие бе изместен за 2023, а сега – за 2024 г. Много е вероятно с наближаване на датата да видим ново отлагане.

Отливът на западни партньори означава само едно – спадащи приходи за Роскосмос. Ако преди войната на Русия срещу Украйна агенцията имаше комерсиални клиенти, то днес няма нито един. Перспективите пред гражданската космическа програма на Русия са повече от лоши.

Единственото спасение за Роскосмос е извеждането на военни спътници и сателити. Именно този ангажимент пое новият шеф на космическата агенция – Юрий Борисов. Проблемите със “Союз” и “Ангара” обаче значително може да затруднят изпълнението на тази мисия.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар