Космическата сонда на НАСА “Луси” премина край астероида Динкинеш

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Космическата сонда на НАСА “Луси” премина край астероида Динкинеш, съобщи ДПА. Разстоянието между космическия апарат и астероида е било около 400 км.

Сондата “Луси” е извършила успешна маневра, обяви НАСА. Ще отнеме седмица събраните данни да бъдат изпратени на Земята.Астероидът Динкинеш е с диаметър под 1 км. Той е първият от 10 астероида, които се очаква да бъдат проучени. Разминаването между него и сондата е и тест за успешното функциониране на научните инструменти, намиращи се на борда. Голямата цел на “Луси” са астероидите близо до Юпитер.


Изстрелването на сондата беше през 2021 г. от космическата площадка “Кейп Канаверал” във Флорида. Апаратът е с дължина над 14 м и батерии със слънчево захранване. Очаква се “Луси” да прелети близо до 7-те Троянски астероида на Юпитер. Троянските астероиди обикалят около Слънцето в орбитата на Юпитер. Част от Троянците се движат в орбита преди планетата, а друг рояк астероиди я следват. Те представляват фосили от формиране на планети. Надеждите на НАСА са, че мисията ще даде яснота за образуването на планетите и Слънчевата система.

Мисията “Луси” ще продължи 12 години. Очаква се сондата да измине общо около 6,5 млрд. км.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар