Космическа сонда засне мощно слънчево изригване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Слънчевата сонда на НАСА “Паркър” прелетя през мощно слънчево изригване и засне как изглеждат струите от заредени частици. Това са първите подобни кадри, тъй като никой друг апарат не е бил толкова близо до Слънцето.

Видеото, публикувано от учени от Лабораторията за приложна физика към “Джон Хопкинс”, показва особено мощно изхвърляне на коронална маса, случило се миналата година.НАСА каза, че изригването на плазма, ударило слънчевата сонда “Паркър”, е “едно от най-мощните изхвърляния на коронална маса, регистрирани в историята“. Ако то бе по посока на Земята е било възможно да причини радиозатъмнение и спиране на електричеството. Сондата обаче е с необходимите защити да оцелее през подобен поток от плазма.


Космическият кораб е снабден с персонализиран топлинен щит, както и с автономна система, която защитава устройството от слънчевите светлинни емисии, според НАСА.

Според Лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс подобни изригвания могат да изхвърлят милиарди тонове плазма със скорост до 10 800 000 км/ч.

Заснетата от сондата буря е ускорила заредените частици до около 600 000 км/ч. Учените използват данните на сондата, за да придобият по-задълбочено разбиране за слънчевите изригвания.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар