Космическият кораб на Boeing отново изпуска хелий при първия си полет с астронавти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Космическата капсула на Boeing получи още течове по време на първия си тестов полет с астронавти, докато се приближаваше към Международната космическа станция (МКС) в четвъртък, съобщи АП, цитирана от БТА.

Капсулата “Старлайнър” вече имаше едно малко изтичане на хелий, когато се изстреля в орбита в сряда. Ръководителите на Boeing и НАСА бяха уверени, че ще успеят да се справят със задвижващата система въпреки проблема и че повече течове са малко вероятни.

Но само няколко часа след началото на полета се появиха още две изтичания. Не беше съобщено веднага какъв е размерът на тези нови течове.

Течовете не създават проблеми с безопасността на пилотите-изпитатели на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс или на мисията, заяви говорителят на “Боинг” Джим Мей.

Ръководителите на мисията работят за скачването с МКС, като продължават да следят проблема.

Мей обясни, че капсулата разполага с достатъчно запаси от хелий, за да компенсира загубите. Задвижващата система ще бъде изключена, след като капсулата се скачи с космическата станция, тъй като тогава няма да има нужда от двигатели, каза той.

Хелият се използва за повишаване на налягането в горивните линии на двигателите на “Старлайнър”, които са от съществено значение за маневрирането. Преди изстрелването инженерите разработиха план за отстраняване на евентуални допълнителни течове в системата. Смята се, че за първоначалния теч е отговорно дефектно гумено уплътнение, не по-голямо от копче на риза.

След като совалките се пенсионираха, НАСА нае Boeing и SpaceX, за да превозват астронавти до и от Международната космическа станция. “Таксиметровите” услуги на SpaceX започнаха през 2020 г. Boeing трябваше да започне по същото време, но беше задържан с години заради проблеми с безопасността.

Boeing планира да задържи “Старлайнър” на космическата станция поне осем дни, преди да го насочи към кацане в западната част на САЩ.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар