Космическият телескоп “Джеймс Уеб” засне Орион в детайли

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мъглявината Орион може да е познат и добре проучен небесен обект, но нови изображения от космическия телескоп “Джеймс Уеб” (JWST) показват този звездообразуващ облак от газ и прах по напълно нов начин.

Вижте снимките на мъглявината Орион >> >> >>

Мъглявината Орион, известна още като “Месие 42” (M42), се намира на около 1500 светлинни години от Земята към съзвездието Орион. Това я превръща в най-близката “люпилня на звезди” до нашата Слънчева система.

Видима с невъоръжено око в тъмно нощно небе, мъглявината Орион е изследвана през цялата човешка история. Снимките на JWST я показват по безпрецедентно детайлен начин.

Тези изображения са толкова подробни, че ще ги разглеждаме внимателно в продължение на години напред. Данните са невероятни и ще служат като еталон за астрофизични изследвания за десетилетия напред“, каза в изявление астрофизикът от Западния университет и главен изследовател на програмата PDRs4All Елс Пийтърс . “Досега сме изследвали само малка част от данните и това вече доведе до няколко изненадващи и големи открития.

Образуването на звезди възниква, когато прекалено плътни петна в гигантски облаци от газ и прах се срутват под собствената си гравитация. Това образува “протозвезда”, обвита в натален пашкул от газ и прах, останал от нейното образуване.

Протозвездите продължават да събират материал от своите натални обвивки, докато не съберат достатъчно маса, за да задействат ядрения синтез на водород към хелий в техните ядра. Преди 4.6 милиарда години този процес се е осъществил с нашето Слънце.

Ситуацията обаче е по-сложна, отколкото може да звучи първоначално, защото тези прекалено плътни петна не са с еднакъв размер или маса и не всички се срутват едновременно.

Процесът на формиране на звезди е объркан, защото звездообразуващите региони съдържат звезди с различна маса на различни етапи от тяхното развитие, докато все още са вградени в техния натален облак, и защото много различни физически и химични процеси се играят, които си влияят един на друг“, каза Пийтърс .

Именно тук телескопът “Джеймс Уеб” помага на учените да видят по-детайлно как се образуват звездите, както и как малки разлики и вариации водят до зараждането на различни по вид слънца.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар