Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ показа сърцето на галактиката Фантом

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ улови нови детайли от галактиката Фантом в изображение, разкриващо спиралната й форма, предаде Франс прес. Снимките са публикувани от Европейската космическа агенция (EКA) и НАСА.

Изстрелян в космоса в края на 2021 г. и работещ от юли, „Джеймс Уеб“ показа впечатляващи изображения на Юпитер, мъглявини и други далечни галактики, като предостави на учените за анализ богатство от невиждани досега данни, припомня БТА.Снимката на галактиката Фантом M74 показва нейното синьо ядро и спиралната й форма, наблюдавани от инструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument), изучаващ средния инфрачервен спектър. Той е резултат от сътрудничество между европейските и американските учени.


 

„Острият поглед на „Джеймс Уеб“ разкри фини нишки от газ и прах в светещите спирални ръкави“, отбелязват от ЕКА на уебсайта си. Посочено е също, че тази галактика вече е наблюдавана от космически телескоп „Хъбъл“, изстрелян през 1990 г. и все още в експлоатация.

Европейската агенция, която е партньор на НАСА по проекта за „Джеймс Уеб“, отбелязва, че „липса на газ“ позволява по-ясно да се видят звездите в центъра на галактиката, разположена на около 32 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Риби.

Събраните данни „ще позволят на астрономите да идентифицират районите в галактиката, където се формират звездите, да измерят точно масата и възрастта на звездните купове и да разберат по-добре същността на малките прашинки, които се носят в „междузвездното пространство“, отбелязват от ЕКА.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, чиято стойност е 10 милиарда щатски долара, провежда своите наблюдения на 1,5 милиона километра от Земята.

Миналата седмица той за първи път откри наличието на въглероден двуокис в атмосферата на екзопланета, припомня Франс прес.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар