Космическият телескоп “Джеймс Уеб” ще надникне в “сърцето” на Млечния път

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международен екип от над 100 астрономи планира да проучи ядрото на нашата галактика Млечен път с помощта на космическия телескоп на НАСА “Джеймс Уеб”, пише сп. “Астрофизикс”, цитирано от БТА.

Изследователите очакват по този начин да научат повече за еволюцията на галактиките и процесите на звездообразуване.По-конкретно специалистите се надяват да разберат каква роля играе за Млечния път свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в галактичния център и защо звездите в нашата галактика се образуват по-бавно, отколкото би трябвало.


Според астрономите центърът на галактиката е много труден за наблюдение обект по две причини. Първо, в него има огромен брой звезди, които трудно се различават една от друга на разстояние 25 800 светлинни години, отделящи нашата планета от “сърцето” на Млечния път. Второ, галактическото ядро е скрито от земните наблюдатели от плътни облаци космически прах.

Телескопът “Джеймс Уеб” ще може да реши и двата проблема благодарение на огромната си разделителна способност, която улеснява идентифицирането на отделни звезди, и инфрачервените сензори, способни да “виждат” през бариерите от прах.

В изследването се планира да бъдат включени и вече действащите космически телескопи АЛМА (ALMA, Atacama Large Millimetre Array) и ветеранът “Хъбъл”, както и бъдещи обсерватории като “Нанси Грейс Роман”. В хода му ще бъдат събирани данни за галактическия център на интервали от една, пет и десет години.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар