Космическо право и Биоинженерство са сред най-желаните професии на бъдещето

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Все по-често говорим за професиите на бъдещето, за новите и перспективни специалности, които Западна Европа предлага. Кои са те и защо нашите кандидат-студенти изпитват все по-голям интерес към тях?

Освен нормалните за тези времена въпроси, като “Как протича образованието в чужбина по време на пандемия?” и “Има ли изобщо онлайн образование?”, българските кандидат-студенти задават все повече въпроси относно професиите на бъдещето, разказват от консултантска агенция ЕДЛАНТА.

По-любопитните и по-информирани от всякога, бъдещите студенти са наясно с промените, пред които човечеството е изправено. Те започват своята подготовка за кандидатстване в западните университети още в 10-ти клас. Подготвителният процес се състои от проучване на академичните изисквания на университетите и доколко избраната специалност съответства на интересите и хобитата на кандидат-студента. Учениците започват курсове и частни уроци, за да си осигурят добра подготовка. Още в 11-ти клас, проактивните от тях започват да се свързват с компании, търсейки летни стажове в сферите на своите интереси. Така, освен че опознават отблизо и на практика бъдещата си професия, те започват развитието на своите меки умения ( напр. анализиране, критично четене на информативни текстове, презентационни умения, управление на времето и организация), нужни за всички професии и много ценени от западните университети.

Устойчиви иновации, Биомедицинско инженерство, Космическо право, Биоинженерството, са само малка част от професиите на бъдещето, които обещават реализация, високи заплати и нови работни места на пазара.

Космическото право е специалност, която се предлага в Люксембург и Нидерландия. Подобно на морското и въздушното, то е клон на международното право. Големите компании все по-често строят космически станции и изпращат сателити в космоса, а някои сателитни устройства вече не функционират- съответно и нашата следа под формата на космически отпадък нараства. Това поражда нуждата от професия, която да регулира човешката дейност в Космоса.

Биоинженерството е изключително приложимо в сферата на опазване на околната среда, земеделието, медицината и индустрията. Съчетанието на биология и химия с инженерни науки прави Биоинженерството една от най-бързо развиващите се специалности към момента.

Друга много популярна специалност е Биомедицинското инженерството. Нейната цел е да модернизира технологиите за подобряване на човешкот здраве. Биомедицинското инженерството комбинира инженерните принципи с биомедицинската и клиничната практика. Професията засяга сфери като рехабилитация на спортисти и хора, преживели тежки инциденти, 3D моделиране и тъканно инженерство за създаване на изкуствени тъкани и органи и изработка на медицински импланти.

В Нидерландия, Германия и Дания, силно застъпени са специалности като устойчиви иновации, управление на природните ресурси и екологията. Тези науки се стремят да произвеждат кадри, изучавали ползите и позитивните практики на устойчиви иновации и концепции. Устойчивите иновации имат за цел да подобрят качеството на живот и минимализират негативното човешко въздействие върху природата. Създаване на възобновяеми и алтернативни енергийни източници, електрически автомобили, водородни електроцентрали и още много други са приложенията на тази специалност.

С популяризирането на тези специалности нараства и интересът на кандидат-студентите и техните родители. Гореспоменатите специалности се изучават изцяло на английски език, а в Германия – както на английски, така и на немски.

Целта на западноевропейските университети е да научат своите студенти да разсъждават творчески като им дават голям обем практически задачи. Често, самостоятелно или в група, те разработват проекти, базирани на реални казуси. Освен това, студентите получават възможността за професионално развитие, още преди да са завършили. Те разработват проекти за реални компании, работят по зададени проблеми и търсят приложими решения, а някои университети гарантират на своите студенти стажове и практики в партньорски компании.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар