Косово критикува ЕС и САЩ за твърде мек подход към Сърбия

Косово критикува ЕС и САЩ за твърде мек подход към Сърбия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Косовският премиер Албин Курти заяви, че ЕС и САЩ имат много мек подход към Сърбия и че трябва да ѝ поставят ултиматум да наложи санкции срещу Русия, съобщи вестник “Коха диторе”, като се позова на интервю на Курти за “Файненшъл таймс”, публикувано във вторник.

В интервюто Курти каза още, че Белград трябва да се присъедини към позицията на Запада спрямо Москва, за да убеди Косово, че е ангажиран с нормализирането на отношенията, съобщава БТА.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледа на него като на своя област. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС.

Брюксел и Вашингтон “трябва да променят подхода си и да дадат срок на Сърбия (…) да наложи санкции на Руската федерация и да престане с опитите си да седи на три или четири стола”, заяви Курти в интервюто.

Сръбският президент Александър Вучич запази тесните си връзки с Кремъл и Пекин и отказа да наложи санкции на Русия.

“Когато Сърбия наложи санкции на Руската федерация, тогава ще бъде моментът, в който да покаже, че иска да се интегрира в ЕС, а Сърбия без Русия не може да застраши сигурността на континента. Тогава бих могъл да повярвам, че те (Сърбия) действително искат мир. А САЩ и ЕС няма да трябва да се опитват вече да ги укротяват”, допълни косовският премиер.

В интервюто си Курти отказа да коментира дали косовската полиция ще изтегли специалните си части от Северно Косово, но подчерта, че оплакванията заради присъствието им от страна на сърбите, които са мнозинство в тази част на страната, намаляват.

Косовският премиер призна, че понякога съществуват разлики в позициите на Косово и съюзниците му в Европа и Америка по отношение на стратегиите и отношенията със Сърбия, но не и относно ценностите и принципите.

Според Курти “мекият” подход на Запада е “последица от големите надежди, че в най-скоро време Сърбия ще се включи в западния демократичен лагер”.

“Моето виждане е, че сме чакали много дълго, че още да имаме (такива) надежди”, допълни Курти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар