Косово получи кредитна оценка за първи път

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на финансите, труда и трансферите на Косово Хекуран Мурати съобщи, че международната рейтингова агенция “Фич” (Fitch Ratings) е дала на Косово кредитна оценка “BB-“, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Това е първият път, в който за Косово се публикува кредитен рейтинг, отбелязва медията.

“Тази кредитна оценка ще служи като паспорт на Косово за всеки чуждестранен инвеститор, който проявява интерес към това струва ли си да инвестира в нашата страна. Тя също така ще повлияе за намаляване на разходите за финансиране, което ще доведе впоследствие до повече възможности за финансиране на нашите бизнеси”, заяви Мурати във видеообръщение във Фейсбук, цитирано от БТА. 

Според косовското министерство на финансите кредитната оценка, дадена на Косово, “взема предвид стабилността на фискалните политики, публичния дълг, (бюджетния) дефицит, икономическия растеж, банковия сектор, качеството на управление и други”.

Радио Свободна Европа отбелязва, че за кредитния рейтинг се вземат предвид много икономически, финансови, институционални и политически фактори, заради което и той показва дали държавата има икономическа и финансова стабилност.

“Тази кредитна оценка поставя Косово на световната карта на сериозните държави със стабилна политика, като по този начин укрепва още повече позицията на страната и признаването ѝ на международната сцена”, допълват от Министерството на финансите.

Кредитният рейтинг за Косово е подкрепен и от Американската агенция за международно развитие (USAID).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар