Магистрала Марица

Кошмар! Магистрала „Марица“ Потъва! Вижте колко пари са откраднали ГЕРБ от строежа ѝ!

България, Главните новини, Ексклузивно
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

АМ „Марица” ще продължава да пропада, защото  в нея има глина, примесена с асфалта.

А в един от участъците пътните ленти бяха изградени  директно върху блато, замаскирано с камъни отгоре и неукрепено. Тези скандални разкрития направи  Илия Запрянов, пътен инженер и зам.-шеф  на надзорния екип на първия лот на магистралата.

Магистрала у нас се строи против всички правила, както за безопасност, така и за трайност на съоръжението. Ненапразно то беше пуснато официално и след това веднага затворено за ремонт. А един от мостовете едва не падна още след първи камион, минал през него.

Инж. Запрянов обясни как са плащани огромни суми авансово, но дейностите, които те гарантирали, още не били извършени. Някой прибрал едни пари и си заминал, без да свърши никаква работа. Имало нагласени конкурси, печелела една фирма, появявала се втора като подизпълнител, вършели си работата през пръсти и изчезвала. А някои просто взимали парите и не вършели нищо и се налагало да плащат втори път на друга фирма да свърши работата.

Дългогодишният специалист разкри, че има два вида работа по магистралата – едната, която се върши от АПИ и политиците, за да могат да режат лентички и да заблуждават обществеността. И другата на терен, където нищо представено по медиите не е същото.Ние строим и мърморим, защото това, което правим  е дефектно и ще даде фира рано или късно, много неща дадоха дефекти още при откриването. Натискаха ни да бързаме, а нямаше нито материали, нито пари.


По документи бяха изкопани 30 хиляди кубика земна маса и платени на дадена фирма, а реално се  изкопаха само 10 000 кубика. Фирмата каза, че е закъсняла и пак поиска пари да копае другите. Така постепенно със знанието на регионалното министерство и АПИ се дадоха сума ти средства за една и съща дейност и накрая тя не беше свършена докрай, защото дойде време спешно да се реже лентичката!

Просто непрекъснато ни натискаха, юркаха ни, парите за истинското строителство свършваха, отиваха в чужди джобове, а ние строяхме с каквото можем. И както можем. Много пъти алармирахме, че настилката е некачествена, но никой не ни обръщаше внимание. Много пъти се оплаквахме, че материалите също са некачествени и няма да издържат, но отново глас в пустиня. Едни крадяха, други строяха с останките от средствата.

Пет милиона обществени пари пък отидоха за изграждането на така наречения „Път на любовта“. Имаше една засукана кметица, заради която се  направи  отклонение до село Златна ливада, защото тя живее там и някой от шефовете си я беше харесал. Това се случи извън договора, а пътят до селото глътна държавни средства, предназначени за магистралата.

„Марица“ минава през блато, през глина, през големи камъни и е строена с малко пари и некачествени материали.

Затова потъва и ще продължи да потъва, а ремонтите по нея глътнаха нови пари от бюджета и сложиха още пачки в джоба на новите фирми, които правеха ремонтите.

Всичко това Лиляна Павлова го знаеше, но отряза лентичката без да й мигне окото.

Така имаме една магистрала, която ще излезе златна на България. Построи се предимно с пари от еврофондовете, които бяха изкрадени, но се ремонтира с пари от бюджета.

И ще продължи да се ремонтира, защото е построена с лоши материали и за да се отчете дейност пред ЕС, каза с горчивина инж. Запрянов.

В момента започна поредният ремонт на „Марица“, която ще се окаже най-скъпата и най-калпавата магистрала на България.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар