Коя е най-добрата материя за дивана

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дивана е неизменна част от всеки един дом. Той е най-използваната мебел у дома и служи за приемане на гости, за отмаряне след тежък работен ден, гледане на телевизия удобно и други.

Когато стане дума за закупуване на диван, много хора не са наясно как да направят най-добрия избор, относно тапицерията, така че тя да бъде съобразена с редица фактори, вписване добре в интериора, като деца домашни любимци и други.

За да улесним всеки един максимално и да успеем да помогнем при избора на правилната мека мебел за дома, която да отговаря на вашия стил и нужди, ще ви запознаем с най-често използваните материи за тапициране на дивани .

Снимка: pexels.com

Видове материи за дамаска на дивани

Памук

Памукът задържа багрилни вещества и се предлага в богата гама от цветове и шарки, задоволявайки и най-капризния вкус. За жалост лесно се мачкат, избеляват бързи и поемат почти всякакви течности. Памучните тъкани успяват лесно да се почистват, когато се третират с подходящите почистващи препарати.

Кожа

Тя се отличава с висока устойчивост на износване и е добър избор в редица ситуации. Изглежда доста елегантно, затова задоволява особено лесно изискванията на хората с по-изтънчен вкус. Плюс към всичко това е, че по кожата не остават петна. Като недостатък на тази материя е предимно високата цена, избледняването с времето на кожата и необходимостта от специална поддръжка за да се предотврати избеляването й.

Изкуствена коприна

Това е отличен вариант и евтина алтернатива на кожата, памука и други видове естествени материи.  Изкуствената коприна се предлага в множество цветови гами, не избледнява и не се натрупва плесен по нея. За жалост обаче много бързо извехтява, особено ако имате куче и/или деца, които ще спомогнат за това.

Вълна

Тя е изключително устойчива на износване, задържа боя и е с огнеупорни качества. За жалост цената на вълната е много висока за повечето хора, освен това се зацапва много лесно и не подлежи на третиране с много видове химикали, като белина. Това прави почистването и буквално невъзможно.

Полиестер

Този синтетичен плат е добра алтернатива на естествените тъкани. Полиестера не избледнява и съществува в разнообразни цветове, но за сметка на това се свива и мачка лесно. По тази материя лесно остават всякакви видове мазни петна по него, като дресинг за салата, крем за ръце и други.

Микрофибър

Това е комбинация от полиестер и други синтетични нишки. Той се предлага в множество цветови гами и поддръжката и почистването му не са никак трудни и не изискват почти никакви усилия. Меката микрофибърна тъкан е идеален вариант за тапицерия на диван, когато там семейството прекарва по голямата част от времето си.

Найлон

Това е най-подходящия вариант за семейства с деца и домашни любимци. Найлона почти не се мачка, не избелява и не остават никакви петна по него. Предлага се в разнообразни цветове и е една от най-евтините материи, които се предлагат за тапициране на мека мебел.

Снимка: expedo.bg

Полипропилен

Полипропилена или наричан още олефин е синтетична материя, която се използва много в производството на дамаски и килими. Предлага се в ограничен брой цветове и десени, тъй като не задържа влага, петна и багрилни вещества. Повечето почистващи препарати, в това число и беината, не успяват да проникнат в тази изкуствена тъкан, която на всичкото отгоре отблъсква насекоми и е устойчива на топлина. Единственото нещо, което поврежда полипропилена е триенето.

Полезни съвети при избор

Винаги оглеждайте добре всяка една мебел преди да я закупите. Уверете се, че всичко е така, както трябва без никакви дефекти и недостатъци. Пробвайте на място в магазините, където се предлагат и задължително докосвайте материята за да я усетите как ви понася на кожата.

След като пояснихме видовете материи за тапицерия на холовите гарнитури, се надаваме да сме били достатъчно изчерпателни и полезни, за да достигнете до решение, коя дамаска ще отговори най-добре на изискванията ви.

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар