КПКОНПИ проверява столичния район „Красно село“ за фиктивни назначения и харчове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество проверява столичния район „Красно село“. В съобщение до медиите се посочва, че действията са по повод сигнали за закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация.

Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности.

Проверката обхваща обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на район „Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество е уговорено 10 процента от непредвидените разходи за изпълнителя да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

От КПКОНПИ ще проверят и процедура, свързана с патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност.

Със заповед на кмета на „Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани за разнос на храна.

Проверка ще има и за изпълнение на общинската програма „Топъл обяд“ и по-конкретно действия, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

Освен това има и сигнал за изградена трайна практика в общината, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.

Има и данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

От КПКОНПИ припомнят, че кметът Росина Станиславова е с установен конфликт на интереси на 9 юни за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август – за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар