КПКОНПИ установи конфликт на интереси спрямо изпълнителния директор на МБАЛ „Лозенец“ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

КПКОНПИ установи конфликт на интереси спрямо изпълнителния директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев.

Производството срещу него започва по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и че на 9 юли тази година е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“, т.е. сам със себе си.

След като са изискани документи от болницата и от здравното министерство, е установено, че в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, доцентът е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. На въпросното заседание е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на Клиниката по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на закона. Установено е и че е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. По този начин, чрез договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение.

От Антикорупционната комисия изтъкват, че и при двете действия той би трябвало да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Вместо това, доц. Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси.

С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв. Това решението обаче не е окончателно и може да се обжалва. Така то не е влязло в сила и не може да бъде основание за освобождаване от длъжност.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар