КРАЖБИ-РАЗПРОДАЖБИ: Къде потънаха 2,1 млн. лв. само в деня на вота?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април.

Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска цена провери кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

По Закона за извънредното положение здравният министър Костадин Ангелов сключи 9 договора, по които за изборите за над 2 милиона лева бяха купени 3 800 000 маски, 30 000 защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 73,5 тона дезинфектанти. Публична информация за доставките няма.

За начина на договарянето здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви за БНР:

„Обявените доставки, които ще бъдат доставени на Министерство на здравеопазването, се избират по най-ниска цена по начина, по който са обявени. Няма обществена поръчка, защото личните предпазни средства и дезинфектантите не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки към този момент”.

От договорите, предоставени по Закона за достъп до обществената информация, е видно, че само при доставките на хирургичните маски цените са над 26 000 лева по-високи от най-ниската предложена цена.

За доставката на 71 тона дезинфектанти за близо половин милион лева на великотърновска фирма не знаеха самите….производители.

Съсобственикът на фирмата Виктор Азманов заяви: „Не сме правили доставки към Министерство на здравеопазването във връзка с изборите. Ние нямаме договори. Ние не сме извършвали такава доставка”. Един от договорите се оказа, че е сключен от лице, което не е имало правно основание да прави това.

Та въпросът е, къде потънаха 2,1 милиона лева?

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар