Край на приватизацията! Няма да се продават дялове и акции от държавни фирми

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерство на икономиката

Държавата забранява приватизацията на акции и дялове от дружества с държавен капитал и спира вече започналите процедури по приватизация на такива дялове. В проекта се въвежда изискване продажбата на обособени части от държавни имоти да се продават само след решение на Народното събрание. Това предвиждат промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на икономиката.

Новият икономически министър и дългогодишен шеф на Агенцията по приватизация Емил Караниколов се аргументира, че е извършено раздържавяване на 98% от националните дружества, за които не е имало забрана. Освен това липсвал и интерес към все още непродадените акции и дялове.

За предложенията в закона става ясно от стенограмата от първото заседание на третия кабинет на Бойко Борисов. По темата говори ресорният министър Емил Караниколов.

“В последните години се забелязва тенденция, че принципалите, министрите, не съгласуват продажби на акции и дялове на търговски дружества поради различни причини – добро финансово състояние или лошо финансово състояние”, обяснява той.

Скандалните сделки с Царските конюшни, Дипломатическия клуб в Бояна и …

Пресен пример за такова решение е на бившия министър на икономиката от Реформаторския блок Божидар Лукарски да се продаде обособена част, известна като Музея на виното, на дружество, свързано с “Булгартабак”, припомня Дневник. По този повод бившите депутати от Гражданската квота в РБ Мартин Димитров и Петър Славов поискаха по-строг контрол при продажбата на обособени части, след като се установи, че законът не забранява да се продават дори такива на дружества от забранителния списък за приватизация.

Пример за последното пък беше продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна, който е част от забраненото за продажба дружество АДИС.

Караниколов обяснява и че процесът на приватизация на дружествата извън забранителния списък на практика е приключил с раздържавени вече 98% от активите. Затова се предлага да се въведе текст за забрана в закона.

След заседанието на кабинета Караниколов каза пред журналисти, че се предлага забрана приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества.

Той уточни, че под приватизация се разбира и продажба на имоти – частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители. Продажбите се съгласуват с министъра на финансите, което и сега го има в закона и се спира приватизацията на обособени части, обясни Караниколов.

Той заяви, че ще направи всичко възможно дружествата от забранителния списък, които са там, защото се приемат за стратегически, да бъдат развивани. Министърът подчерта, че приветства всички действия, свързани с приемане на законодателството, което ще регламентира публично-частното партньорство.

Тезата за развиване на капацитета на забранените за продажба дружества и по-конкретно на тези от военнопромишления комплекс пък развива вицепремиерът Томислав Дончев. Той дава примери с нуждата от ремонт на военна техника, за което можело да се специализират дружествата от сектора.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар