Край на хартиената мед. бележка за извиняване на отсъствия на учениците, тя става електронна – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край на хартиената извинителна бележка за учениците. От 1 октомври тя ще бъдат заменена с електронна. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от 1-ви до 12-и клас.

Документът ще се издава от лични лекари и специалисти. Той ще се генерира в Националната здравноинформационна система. След това директно ще отива в системата за средно образование на МОН. Оттам ще влезе в е-дневника на съответното училище и клас.“Електронната медицинска бележка няма да се издава без преглед при специалист”, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на пресконференцията.


Бележката ще се издава безплатно, защото според Българския лекарски съюз тя е край на преглед, който се заплаща от НЗОК. От съсловието твърдят, че такса “извинителна бележка” не би трябвало да се изисква, съобщи БНТ.

От секцията “Въпроси и отговори” на страницата на НЗОК обаче става ясно, че за издаване на извинителни бележки за отсъствие от училище се заплаща на личния лекар по цени на съответното лечебно заведение.

От Министерството на отбраната и науката обясниха, че електронната медицинска бележка ще намали административната тежест. Освен това тя ще даде яснота колко реално отсъстват учениците.

“От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано”, обясни министър Йоловски. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители.

По данни на Просветното министерство отсъствията в училищата в страната са около 270 000 годишно. В е-бележката няма да се вписва чувствителна информация.

В днешното представяне на електронния документ се включиха още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и Ивайло Стойчев, мениджър проекти в “Информационно обслужване” АД.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар