Красимир Вълчев към омбудсмана: Да отменим накрая и образованието ли?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпитите са част от процеса на образование, и външното, и вътрешното оценяване – мотивират и карат учениците да учат. Лесно може да се плъзнем по линията на образователния популизъм, това означава да отменим първо – външното оценяване, след това – вътрешното, след това може и отсъствията да отменим, и накрая – и самото образование. Това заяви на брифинга в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод на предложението на омбудсмана за отпадане на националното външно оценяване след 4-и и 10-и клас през тази учебна година.

Министър Вълчев каза, че целта на образованието е да направи децата знаещи и можещи, да им даде шанс за щастлив и съзидателен живот, въпреки че днес е трудно. Изпитите, образованието – днес са стрес и усилие, но напред във времето, за тези деца, това ще е един спомен.

Не трябва да отменяме външното оценяване в 4-и и в 10-и клас, общественият интерес е децата да учат и да положат повече усилия. Няма да се минат, ако прочетат повече теми, напротив, а ще имат по-голям шанс да бъдат знаещи и можещи хора. Към днешна дата нямаме констатирано изоставане в т.нар. тематично разпределение, но ще направим анализ. Не е това най-важният въпрос, дори и да отпаднат две теми, накрая, все пак, мерим знания, които са натрупани за 7, 10, 12 години в училище”, коментира министър Вълчев.

Той заяви, че амбицията на МОН е да се направи крачка към меренето на функционалността на знанията в по-голяма степен, което означава, че повечето от въпросите няма да изискват заучаване, а ще изискват осмисляне, интелигентност за решаването на задачи и проблеми, и свързването на знания. Това го правим с малки крачки в последните години, а желанието ни е през тази година да направим по-голяма крачка, отбеляза министър Вълчев.

Той обясни, че целта на външното оценяване е да се измерят натрупаните дефицити при учениците през тази година, както и да се даде обективна оценка за знанията и пропуските, ако има такива. Най-добрият начин това да се случи е чрез националното външно оценяване, коментира образователният министър.

Учениците се връщат поетапно в клас

От понеделник, 12 април, взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес в режима, който беше преди 22 март – преди пълното преустановяване на присъствения учебен процес. От 12 април се връщат в училище всички ученици от 1-и до 4-и клас, както и три от осемте класа от 5-и до 12-и клас, като ще продължим графикът, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10-и клас, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му, ако ситуацията с мерките позволява, от 26 април ще се върнат в училище 5-и, 9-и и 12-и клас. Традиционно 12-и клас приключват по-рано учебната година – в средата на май, и затова е важно тези ученици да се върнат в училище от 26 април. Графикът за 12-и клас е да бъдат присъствено в училище от 26 април до 14 май, когато и завършват учебната година, обясни министър Вълчев.

“Към настоящия етап, считаме, че е разумно до 40 процента от учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в училище. Това са три от осемте класа от този етап, както и всички паралелки в училища, които са с една паралелка от клас”, каза образователният министър. Той припомни, че това е режимът на редуване в училище, който беше до 22 март, когато се преустанови присъственият учебен процес.

От 12 април ще бъдат разрешени и практическите занятия, дуалната форма на обучение в предприятията, индивидуалните изпити и дейности.

При графика за редуване в училище приоритетни са 7-и и 12-и клас, защото им предстоят изпити. В графика е заложено, че 6-и и 11-клас ще се върнат за присъствено обучение от 17 май – заедно със 7-и клас, отново, уточни министър Красимир Вълчев. Той каза, че, ако ситуацията се подобри, ще може да се върнат повече класове за присъствено обучение в училище.

Има ефект от ваксините и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес – в края на тази учебна година, и в следващата учебна година. Това каза на брифинга в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

500 са учителите и непедагогическият персонал с COVID-19

500 са към момента учителите и непедагогическият персонал, които са заразени с коронавируса в системата на образованието. Това е много по-малко от ноември и декември, когато имаше “пикови стойности” в страната. С министър Костадин Ангелов правим допълнителни списъци за ваксинирането на учителите, които не са заявили желание първия път и сега ще може да го направят, каза образователният министър. Той припомни, че МОН има мрежа от над 300 неделни училища в над 50 страни, като в 25 от тях се събира експресна информация, предимно от Европа. От нея се вижда, че България е от тези 20 процента държави, които са избрали за приоритетна системата на образованието и учителите са изведени за приоритетна група при ваксинацията. Това е заради желанието ни да възстановим максимално бързо присъствения учебен процес, доколкото ситуацията позволява и доколкото е разумно, обясни министър Красимир Вълчев.

Около 26 процента бяха данните ни за ваксинираните преподаватели преди две-три седмици, но може би здравните власти имат по-точни данни към момента, каза образователният министър.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар