Кратки душове, бавно шофиране и глоби: Европа се бори с енергийната криза

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

% и предупреди, че ще се стигне и до принудително спестяване на енергия, ако доброволните усилия се окажат недостатъчни. Вносът на руски газ представлява 15% от потреблението във Франция, което я прави по-малко зависима от Русия в сравнение с повечето страни от ЕС.

Междувременно светлините на емблематичната Айфелова кула ще се гасят около час по-рано – в 23:45 ч. – съобщи кметът на Париж на 13 септември.

Собствениците на магазини, които оставят вратите на магазините с климатици отворени, ще бъдат глобявани със 750 евро. Светещите реклами пък ще бъдат забранени от 01.00 до 06.00 ч. сутринта

Германия

Германия беше най-силно ударена от руските прекъсвания на доставките на газ. Министърът на икономиката Роберт Хабек публикува изявление, въвеждащо набор от мерки, които влязоха в сила на 2 септември, с надеждата да намалят потреблението на газ с около 2%.

Обществените сгради се отопляват до максимум 19 градуса по Целзий. Забранено е осветяването на витрини през нощта. Има и забрана за отопление на частни басейни.

Австрия

Австрия също е силно зависима от руския газ – страната е получавала над 80% от синьото си гориво от Москва. Миналата седмица отделът по климата на страната стартира кампания за пестене на енергия, наречена „Мисия 11“, със следните препоръки:

  • Карайте по-бавно, за да пестите енергия — при препоръчително ограничение на скоростта от 100 км/ч;
  • Редовно размразявайте фризерите си;
  • Намалете времето за душ.

Испания

Въпреки че Испания не е толкова зависима от руския газ, колкото другите членки на ЕС, той представлява 14.5% от нейния внос, а парламентът на Испания се съгласи с 8% намаление на използването на синьо гориво.

Температурите на климатиците в повечето обществени сгради и предприятия не трябва да бъдат под 27 градуса по Целзий през лятото. А отоплението не трябва да е над 19 градуса по Целзий през зимата.

Вратите на магазините с климатици трябва да се затварят. Няма да има нощно осветление на екстериори на магазини или обществени паметници.

Финландия

Въпреки че 75% от газовите доставки на Финландия се състоят от руски внос, страната не е толкова податлива на капризите на Москва. Природният газ представлява по-малко от 6% от общото потребление на енергия във Финландия. През последната седмица на август Министерството на икономиката и заетостта обяви кампания, озаглавена „Градус по-ниско“, която има за цел да накара 75% от финландците да намалят собственото си потребление на енергия чрез:

  • Намаляване на температурата в дома на термостат;
  • Използване на по-малко електроника, по-малко източници на светлина;
  • Ограничение на душовете до 5 минути.

Италия

Италия е внесла близо 40% от своя газ от Русия миналата година. Съгласно инициатива на италианското Министерство на екологичния преход, страната си поставя за цел намаляване на потреблението на газ със 7% (5.3 млрд. кубически метра) до март:

  • Термостатът в промишлените сгради да се понижи с един градус до 17 градуса по Целзий;
  • Температурите на термостатите на жилищните блокове да се регулират на 19 градуса по Целзий;
  • Радиаторите да се изключват поне за един час на ден.

Нидерландия

Нидерландското правителство стартира кампания през април в опит да намали зависимостта си от руския газ, който представлява около 12.5% от потреблението в страната. Нидерландия препоръчва на гражданите си да вземат 5-минутен душ и да намалят централното си отопление.

Достатъчно за зимата?

Някои доклади изчисляват, че ако Европа успее да намали потреблението на газ с 15% до март 2023 г., регионът ще успее да се справи със зимата въпреки ограничените доставки и растящите цени на енергията.

Вече сме почти там…спестяванията този месец вече надхвърлиха целта от 15%“, каза Саманта Дарт, старши енергиен стратег от Goldman Sachs.

Тя добави, че прогнозираното потребление на газ за август в Северозападна Европа е с 13% под средното.

„Вярваме, че това са повече от достатъчни спестявания, за да преминем през зимата без спиране на тока или да има отоплителна криза“, каза Дарт.

Трудно, но не и невъзможно

Според друг анализатор обаче тази цел изглежда амбициозна, особено когато започне зимният сезон.

“През този период потреблението на домакинствата за отопление далеч надвишава индустриалното търсене, което вече е намаляло с 20-30% в по-голямата част от Европа”, заяви директорът на Eurasia Group Хенинг Глойщайн.

Постигането на целта за намаление от 15% спрямо обичайното ще бъде трудно, но не и невъзможно“, допълни той.

Ако Европа управлява устойчиво търсенето и достъпа до алтернативни газови доставки, може да се избегне „строгото нормиране“, каза още Глойщайн.

По думите му незабавното намаляване на потреблението на домакинствата може да дойде в същото време, когато повечето газови тарифи в ЕС скочат на 1 октомври, в допълнение към агресивните медийни кампании от правителствата.

Възможна зимна рецесия

Хенинг Глойщайн обаче предупреди, че всичко това ще си има цена.

Това почти сигурно ще доведе рецесия в ЕС през зимата, която ще удари най-тежко домакинствата с ниски доходи и малките индустрии“, каза той.

“Студената зима също може да затрудни постигането на необходимото намаляване на търсенето, но също така да увеличи вероятността от прекъсване на доставките от Норвегия, където офшорните платформи в Северно море трябва да бъдат евакуирани по време на бури”, допълни Глойщайн.

„Ако само една или две от необходимите мерки не проработят, ситуацията може да стане доста сериозна, доста бързо“, заключи той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар