Краят на Българското училище е близо. След реформата в образованието: Закриват 55 паралелки в Бургас, засегнати са всички училища

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Реформата в училищното образование, която се прокарва с влезлия в сила от 1 август 2016 г. закон за предучилищното и училищното образование, по времето на министър Меглена Кунева е причината в Бургас да бъдат закрити 55 училищно паралелки. Това обявла пред сайта Burgas24.bg началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева.

Според новия закон, основно образование вече се завършва в седми клас, изпитите след него се оценяват с точки, а не по шестобалната система.
Според началничката на инспектората в Бургас, те работят усилено е момента, за да влязат новите промени в сила веднага, ето какво още е заявила тя:


“В момента правим разчети, изчисления и сметки. Съгласно закона за предучилищно и училищно образование, основното образование вече се получава след завършване на 7 клас. Тоест тази година е първата, в която ще прави прием след завършено основно образование. Това означава, че 1560 деца, които миналата година кандидатстваха и бяха налични за разпределение в училищата, тази година ги няма. Това са 55 паралелки. Тъй като всички училища трябва да понесат неудобствата на реформата, в момента правим тези разчети. Няма нищо окончателно, но около 55 паралелки не могат да се реализират заради тази промяна. За тях няма деца”, разясни инж. Илиева.

Тя е подчертала, че промените ще засегнат всички училища в Бургас – както професионалните гимназии, така и профилираните учебни заведения. До края на януари предстои да бъдат изчислени всички фактори, обсъжда се и преструктуриране на приема.

Припомняме на нашите читатели, че от един месец насам във всички населени места в България се заговори за масово намаляване на паралелки, дори във Сливен, предложиха да закрият цяло училище, което не се е случвало от времето на турското робство. Това ли е краят на Българското училище и най – накрая нямали да има виновни за неговото унищожение си задават много хора въпросите днес.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар