Краят на една ера: ICQ се пенсионира

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Култовото приложение за комуникация ICQ ще спре да работи. Появило се в средата на 90-те години на миналия век, дълго време то бе основният начин за онлайн чатове.

Програмата стартира през ноември 1996. Името ICQ е игра на думи и е фонетично съзвучна с английската фраза I seek you. Тя е дело на израелската компания “Мирабилис”. Две години по-късно софтуерът е купен от America Online.

В своя пик през 2001 г. ICQ има над 100 милиона регистрирани потребители. През годините потребителската база започва да намалява заради появата на Skype и първите социални мрежи. Скоро след това ICQ е продаден на руската фирма Digital Sky Technologies, сега известна като VK. Сделката е за близо 200 милиона долара.

По време на придобиването през 2010 г. ICQ има около 42 милиона потребители дневно. През 2022 г. ICQ те са 11 милиона потребители – месечно. Дневният брой не е упоменат, но пада бързо.

Следват и серия от негативни новини. ICQ разкрива информация на руските служби, компрометирайки потребителите си. Междувременно ниските нива на модерация правят приложението предпочитано от престъпници в други страни.

През 2023 година в Бразилия гръмва новината, че ICQ позволява необезпокоявано споделяне на детска порнография, заради липсата на модератори. Краят вече е близо.

VK обяви, че ICQ ще спре да работи на 26 юни 2024 година. Руската компания препоръчва на потребителите да преминат към VK Messenger и VK WorkSpace.

Така приключва историята на приложението, поставило началото на онлайн чатовете в реално време.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар