Кредит с гаранция за успешен рестарт на бизнеса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Измина повече от година след като първата вълната от COVID – 19 застигна България, но все още изникват въпроси относно това как тази част от бизнеса, която не е в най-добрата си форма, може да оцелее. Не е ясно, например до кога ще продължи държавата да подкрепя компаниите по схемите 60/40 и 80/20. Седмици преди старта на летния сезон не се знае как точно ще се допускат туристи у нас, ще има ли т. нар. карантинни хотели и кой ще плаща за тях. От друга страна, опитът от изминалата година подсказва, че е напълно възможно нов локдаун да бъде обявен във всеки един момент.

Влошеният бизнес климат в отраслите с голям дял в кредитния портфейл и по-високият риск, свързан с обезпечението, пък доведоха до затягане на условия за отпускане на банковите кредити. Влияние за по-строгата кредитна политика оказва и по-ниската склонност на банките да поемат риск.

Така, макар че от първия локдаун до днес вече са минали повече от 400 дни, неизвестността около това какво предстои остава почти същата като в началото. Оцелелите до днес фирми обаче нямат същия ресурс, както тогава.

Глътка въздух ще е добре дошла

Достъпът до нови кредити, гарантирани от държавата е една добра възможност за бизнеса в криза.

Българската банка за развитие разработи програма за портфейлни гаранции, насочена специално към най-засегнатите отрасли – търговия, услуги, транспорт и логистика, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и други. УниКредит Булбанк е банка-партньор по програмата и предлага активно гаранционната схема още от 2020 година, като към момента банката е с най-голям обем предоставени кредити на пазара. Наскоро УниКредит Булбанк подписа допълнително споразумение за удължаване на срока на финансиране по програмата.

Подходящите кандидати за кредит получават одобрение

като изискванията са доста облекчени.

Гарантираните кредити ще са от полза както за големите предприятия, които могат да получат заеми до 2 млн. лева, така и за микро, малките и средните предприятия (максималният размер на кредитите за тях е 1 млн. лева).

“Повече от половината кандидатствали фирми, които са спазили всички изисквания за документи, са получили финансиране”, разказаха пред Dir.bg експерти от УниКредит Булбанк. От банката обясниха, че допълнителните документи, които се предоставят от клиента, са въпросник и декларации за потвърждаване на обстоятелства за допустимост на клиент по програмата.

Снимка: istock by Getty Images

Важно е да отбележим, че за разлика от традиционния заем, тук финансирането става при занижени изисквания за обезпеченост, а също така и при отстъпка от лихвените нива в сравнение със стандартните условия по кредити.

За да кандидатстват за кредит, фирмите трябва да отговарят на едно от следните условия: спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.; неполучени вземания от клиенти; неразплатени суми към доставчици след 1 март 2020 г.; отменени договори за износ и прекратени доставки от внос; затворени производствени съоръжения и офиси, и намаления на персонала.

“Повече информация за програмата можете да получите на сайта на УниКредит Булбанк.”

*Maтериалът е подготвен за UniCredit Bulbank

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар