Кремъл определи като изнудване коментарите Вашингтон за китайския износ към Русия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес описа като “изнудване” коментарите на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, че Вашингтон няма да търпи Китай да увеличи износа си за Русия на стоки с двойна употреба и е готов да реагира със санкции, съобщи Ройтерс.

Според Песков тонът на Вашингтон е напълно неприемлив и Москва е солидарна с Пекин.

САЩ заявиха, че предоставяйки стоки с двойна, както цивилна, така и военна употреба, Китай подпомага Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Китай и Русия рязко засилиха двустранната търговия след началото на войната, докато руската търговия със Запада беше силно ограничена от санкции.

Съединените щати може да поставят Китай пред избор между Русия и Запада по търговските въпроси, съобщи миналата седмица Financial Times. Според материалите, получени от изданието, зам.-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо ще каже на среща в Германия, че САЩ и Европа “трябва да поставят Китай пред категоричен избор: китайските компании могат или да правят бизнес в нашите икономики, или да снабдяват руската воена машина със стоки с двойна употреба. Не могат да правят и едното и другото”, се казва в статията.

“Без доставки на стоки от Китай, включително машини и части за двигатели, руският военно-промишлен комплекс “ще спре”. Китай може да има стабилни икономически отношения с Русия, но те не могат да включват стоки, които могат да се използват във военно производство”, заяви преди ден Уоли Адейемо в интервю за бизнес телевизия CNBC.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва ще разположи допълнителни военни инструктори в Буркина Фасо, за да помогне на африканската държава да засили военните си способности. Буркина Фасо, управлявана от военните след преврата през 2022 г., прие контингенти на частната военна компания “Вагнер”, чийто основател Евгений Пригожин загина при самолетна катастрофа миналия август.

“От първите ни контакти, откакто президентът Ибрахим Траоре дойде на власт, ние сме много тясно ангажирани във всички области на сътрудничество, включително развитието на военните и военно-техническите връзки”, каза Лавров, цитиран от ТАСС, по време на посещение в Буркина Фасо.

“Нямам никакво съмнение, че благодарение на това сътрудничество останалите огнища на тероризъм на територията на Буркина Фасо ще бъдат унищожени”, каза той на пресконференция в столицата Уагадугу.

Лавров направи поредица от посещения в Африка от началото на войната в Украйна, докато Русия, засегната от западните санкции, търси нови търговски партньори и се опитва да привлече развиващите се страни със своята визия за многополюсен свят, който вече не е доминиран от САЩ и бившите европейски колониални сили.

Нарастващите руски връзки в областта на сигурността с Африка, включително страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, където военните са завзели властта чрез преврати, са източник на безпокойство за САЩ и други западни правителства, отбелязва Ройтерс

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар