Кремъл призна за грешки при мобилизацията, няма решение за затваряне на границите

Кремъл призна за грешки при мобилизацията, няма решение за затваряне на границите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кремъл призна днес, че са допуснати грешки в рамките на частичната мобилизация, предаде Франс прес. „Има случаи, в които указът е бил нарушен“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като отбеляза, че властите не са взимали решение за затваряне на границите по отношение на мъжете в боеспособна възраст.

Властите в РФ се надяват, че всички грешки при провеждането на частичната мобилизация ще бъдат поправени, каза още Песков, цитиран от ТАСС. Той обърна внимание на това, че „в някои региони за поправянето на грешките активно работят губернатори“, а също така „активна и много необходима работа се върши от родни журналисти и от представители на обществени организации. Това е много важно“, подчерта говорителят.Кремъл своевременно ще съобщи датата на официалното приемане на новите региони в състава на Руската федерация, заяви Дмитрий Песков. „Преди това ще се мине през процедура, свързана с нашите законодатели. Ще ви информираме своевременно“, подчерта той.


В отговор на журналистически въпрос дали президентът Владимир Путин ще направи обръщение към Федералното събрание на 30 септември, Песков заяви, че понастоящем не може да потвърди това, съобщи БТА.

Украинците в окупирания Мелитопол се страхуват от руска мобилизация

Украинците в окупирания от Русия град Мелитопол в Южна Украйна се страхуват, че може да бъдат мобилизирани от Москва след референдума за присъединяване към Руската федерация, на който някои граждани са били принудени на гласуват под дулата на оръжията, каза днес украинският кмет на града Иван Фьодоров, цитиран от Ройтерс.

Кметът каза, че последният официален маршрут от Мелитопол към територията, контролирана от Украйна, е бил затворен, а опасенията на местните жители се засилиха след началото на четиридневния референдум в петък.

„Нашите жители са уплашени, те са в паника, не знаят какво ще се случи утре и кога ще започнат да мобилизират хората (в руската армия)“, каза на пресконференция Фьодоров по видеовръзка.

Мелитопол беше един от първите градове, паднали в руски ръце след началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари. Той се намира в един от четирите района, където се произвеждат референдуми, окачествени от Киев като „фалшиви“.

Според Фьодоров основната цел на референдумите е да получи Москва възможност да мобилизира украинци след обявената от руския президент Владимир Путин миналата седмица частична мобилизация. „Гласуването се осъществява в присъствието на (руски) мъже с автомати“, каза той.

„Хората са хващани (от руски войници) направо на улицата и принуждавани да гласуват, не само от свое име, а и вместо цялото си семейство. Когато те (войниците) влизат в сграда с апартаменти под наем, където има наематели, те ги карат да гласуват за всеки регистриран човек в тази сграда“, допълва Фьодоров.

Кметът каза, че преминаването през пропускателния пункт Василивка – единственият път да се стигне до териториите под контрола на Киев – от четири дни е спряно за мъже на възраст между 18 и 35 години, а вчера беше напълно блокирано.

Засега Ройтерс няма възможност да потвърди тази информация от независими източници.

Референдумите за присъединяване към Русия в четирите украински района бяха организирани набързо, след като Киев си върна контрола над големи територии в Североизточна Украйна. Руският парламент може да пристъпи към официализирането на анексиите в рамките на няколко дни, посочва Ройтерс.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар