Кремъл: Путин допуска преговори с Украйна, но не и със Зеленски

Кремъл: Путин допуска преговори с Украйна, но не и със Зеленски

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Кремъл чрез АП/ Vyacheslav Prokofyev/БТА

Кремъл: Путин допуска преговори с Украйна, но не и със Зеленски

За успешни преговори са необходими гаранции за легитимността им, а Москва смята, че с настоящия украински президент споразуменията биха били нелигитимни. Това става ясно от думите на говорителя Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Зеленски “не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни”, съобщи ТАСС, на която се позова БТА. Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

“Споразуменията на хартия са плод на много сложни експертни преговори, баланс на интересите и, разбира се, отчитане на реалността на място. Така ще бъде и този път”, заяви Meiufl в отговор на въпрос, свързан със споразуменията, които биха могли да бъдат постигнати с киевските власти.

Песков изтъкна, че “съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси”. Той определи като “много трудна” задачата “да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията”.

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

“Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи”, добави говорителят на Кремъл.

Повече от 90 страни взеха участие в двудневната среща в швейцарския курорт “Бюргенщок”, целяща да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс. Русия не бе поканена на международната конференция.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар