Путин

Кремъл спря напълно доставките на газ по Северен поток

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия спря подаването по газопровода “Северен поток”, съобщиха руските и западни информационни агенции.

Доставките на природен газ са спаднали до нула кубически метра в час, подчертаха от германска страна. “Газпром” обяви вчера, че спира напълно подаването заради планов ремонт на компресорна станция. Според Европа обаче Москва използва природния газ като икономическо оръжие.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че правителството ще вземе допълнителни мерки за облекчаване на домакинствата. И изтъкна, че страната е добре подготвена за временното спиране на доставките от “Газпром” през Балтийско море:

“Тъй като започнахме рано, взехме бързо необходимите решения, за да преминем успешно през тази и следващата зима. Изграждаме с отчетливо темпо нови терминали за втечнен газ на северното ни крайбрежие. Със сигурния внос от Норвегия и Нидерландия през западните ни пристанища се погрижихме да запазим нашите хранилища – не както миналата година. Сега те са пълни повече от 80% и ще продължим да ги пълним, за да сме добре снабдени през идващата зима”, каза канцлерът преди кризисно съвещание на кабинета в източния германски град Мезеберг, където министрите обсъдиха допълнителни социални облекчения за домакинствата.

Снощи руската компания ограничи допълнително и доставките на газ за френската енергийна компания Engie заради спорове по двустранния договор.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че икономическите мерки, наложени от Запада срещу страната му, са единствената пречка за изпълнение на договорените доставки за Европа:

“Гарантирано е, че на доставките не пречи нищо друго освен технически проблеми, предизвикани от санкциите. Русия беше и остава готова да изпълни задълженията си. Европейските страни, Канада, САЩ и Великобритания обаче наложиха санкции върху Руската федерация, които не позволяват нормалната сервизна и ремонтна работа. А също така не позволяват юридически връщането на необходимите компоненти от чужбина. Пред Русия няма други пречки да изпълни задълженията си”, твърди говорителят на руския президент.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар