Криви фуги, накълцани и непочистени павета след ремонта пред парламента!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Спаси София“ публикува снимка на ремонтираната настилка пред Народното събрание, на която се вижда поредно некачествено изпълнение на строителна дейност, но този път и унищожаване на истинско културно наследство.

„Криви фуги, накълцани, счупени и непочистени павета и камари пясък – така ще изглежда най-централният площад на София. Най-лошото е, че малкото останали жълти павета се режат, за да могат строителите да запълнят некадърните фуги и така ремонтът на историческата настилка всъщност я унищожава.“, пишат от организацията на Борис Бонев и припомнят, че ремонтът струва 24 млн. лева.

„Предстои редовният репертоар: оправдания, ще се направи ремонт на ремонта, … но накрая винаги е едно и също. Парите са усвоени, ситуацията е по-зле от преди ремонта, а Фандъкова нищо не знае! И така до следващия ремонт за милиони… или до местните избори.“, продължават от „Спаси София“.

„Паветата се пренареждат и почистват“, обясни в началото на авугуст пред bTV инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството в Столичната община. По неговите думи общината разполага с достатъчно оригинални павета, които да подменят счупените“.

Дали новите форми, снимани от „Спаси София“, са субпродукт от счупени павета или просто са нарязани за нуждите на геометрията, трябва да докажат изпълнителите на ремонта.

Жълтите павета с произведени в началото на миналия вечк, като за направата им е ангажирано е специализирано предприятие в Австро-Унгария. Дълго време информацията за тях е оскъдна, като дори се ражда легендата, че са подарък за сватбата на Фердинанд Сакс-Кобургготски с Мария Луиза.

Едва през 1960 г. след сведения на унгарския професор Вашарахой Болдижар, се разбира, че жълтите керамични павета се произвеждат от варовика “мергел”, известен в Унгария под името “марга”, който се намира в мина край Будапеща.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар