Кризата в Хасково достигна върха, градът минава на воден режим – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Един от най-големите страхове на хасковлии се сбъдна. От днес в града се въвежда режим на водата. Причината е в силно намалелите запаси от прясна вода и невъзможността с тях да бъдат задоволени нуждите на населението. Предупреждение, че до такава ситуация може да се стигне дойде в края на миналата седмица. В петък стана ясно, че запасите от вода от източници, в които няма уран, са на привършване и буквално часове делят Хасково от режима. Оказа се, че градът издържа малко повече от 2 дни, но сега липсата на годна вода вече е факт и няма друг изход, освен въвеждането на режима. Той ще обхване почти всички квартали на Хасково, като единици са изключение, предаде БНТ.

Другата лоша новина за местните хора е, че ще остават без вода за по 12 часа. Ще бъде направен график за прекъсването на водоснабдяването, но бъде ли то спряно в някой район, това ще важи за половината денонощие.

Единствено през уикендите хасковлии ще могат да разчитат на постоянен поток на вода от чешмите, тъй като през почивните дни режимът няма да бъде в сила. Подаването няма да бъде спирано в болницата, както и в централната градска част и в южните райони. Мярката е временна, като се очаква до 9 юни да бъдат пуснати част от кладенците от спрените помпени станции.

До петък е срокът, когато трябва да излязат резултатите от измерването на алфа активностите във водата в Хасково. Пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че се полагат големи усилия, за да бъде намерено решение на проблема възможно най-скоро. Той добави, че е отправено запитване и към Световната здравна организация, която ще даде експертна оценка.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар