Криза в Нидерландия за създаването на кабинет, коалиционен партньор се оттегли

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Перспективите на нидерландския министър-председател Марк Рюте за съставяне на ново правителство отслабнаха днес, след като коалиционен партньор, разглеждан като важен за осигуряване на парламентарно мнозинство, изключи възможността да участва в нов кабинет, оглавяван от Рюте, предаде Ройтерс.


Марк Рюте отново на власт в Нидерландия, след като спечели изборите

“Не искаме да се връщаме към “обичайното положение”. Не можем да участваме в четвърто правителство на Рюте”, заяви в медийно интервю лидерът на партията Християнски съюз Герт Ян Сегерс.

Християнски съюз е една от четирите партии в управляващата от 2017 г. коалиция, начело с водената от Рюте консервативна Народна партия за свобода и демокрация, допълва БТА.

Премиерът, който постигна категорична победа на парламентарните избори преди две седмици, оцеля при вот на недоверие в парламента вчера.

Всички партии извън неговата коалиция гласуваха той да напусне незабавно.

При това положение изглеждаше, че сегашната коалиция остава единствената работеща възможност за Рюте да състави свое четвърто поредно правителство. Но след днешния ход на Сегерс пътят на премиера е блокиран.

Рюте, който заема поста от 2010 г., каза вчера, че не е загубил надежда да състави ново правителство, след като очаква в идните седмици възобновяване на преговорите по въпроса.

Социологическо проучване, публикувано след дебатите по вота на недоверие, показа, че обществената подкрепа за Рюте е намаляла до 25 процента, след като преди седмица е била 54 на сто.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар