Криза? Кметовете от ГЕРБ си вдигат заплатите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Социално-икономическите трудности във времената на ковид не се отразяват отрицателно на кметските заплати в България. Напротив – през 2021 г. се увеличиха възнагражденията на редица кметове.

По закон заплатата на общинския кмет не може да превишава министерската, а местните парламенти гласуват точно колко да е тя. Успоредно възнагражденията на съветниците и кметовете от по-ниските нива са обвързани със сумата на общинския кмет – скача ли тя, увеличават се и техните. Така всички по веригата имат интерес ръководителят на общината да взема доста пари, пише „Сега“.

Преди няколко дни кметът на Шумен Любомир Христов (ГЕРБ) се сдоби с 4300 лв. заплата. Той бе поискал 20% повишение, но получи двойно по-голямо. Съответно много доволни останаха и колегите му надолу по вертикала. Например председателят на общинския съвет ще получава вече 2580 лв. Увеличението влезе със задна дата от 1 юли.

По аналогичен начин в началото на годината заплатата на кмета на Русе Пенчо Милков (БСП) стана 3900 лв. А на представителите на ГЕРБ в Хасково и Смолян – Станислав Дечев и Николай Мелемов, нараснаха съответно на 3100 и 3400 лв. С тях се увеличи и възнаграждението на селските кметове (1200-1400 лв.)

На фона на министерските, всички тези суми изглеждат скромни. Дори и като дял от министерската заплата са поносими (не повече от 2/3). Членовете на кабинета вземат повече от 6000 лв. на месец.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар