Криптопазарът пое надолу, след като шефът на Binance се призна за виновен

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Криптопазарът реагира негативно, след като главният изпълнителен директор и основател на най-голямата криптоборса в света “Байненс” (Binance) Чанпън Чжао, популярен с инициалите CZ, се призна за виновен по отправените му от Министерството на правосъдието на САЩ обвинения в нарушаване на финансовите правила и сключи споразумение, съобщава Си Ен Би Си.

“Байненс койн” (BNB) загуби 5,9 на сто и повлече след себе си и други криптовалути – Полигон падна със 7,8 на сто, Солана – с 4 на сто, Унисуап – с 3,8 на сто, Екс Ар Пи – с 3,2 на сто, етер – с 2,1, а биткойнът – с 1,5 на сто.

По силата на споразумението Чжао ще плати 50 милиона долара глоба и ще подаде оставка като главен изпълнителен директор на “Байненс”, а самата компания по силата на друго обвинение трябва да плати глоба от 4,3 милиарда долара.

“Пазарите тепърва ще осмислят случващото си с настъпването на прачния период в САЩ”, казва Майкъл Сафай, съосновател на “Декстерити кепитъл” (Dexterity Capital). “Повечето търговци не са работили досега на пазар, на който липсва CZ. Трудно е да си представим “Байненс” да загуби доминацията си, но това пък ще отвори пространство за нови търговци.”

След година разследване властите са установили, че “Байненс” е позволил на “лоши актьори” свободно да обменят средства на платформата и да ги ползват за всякакви “мръсни” дела – от детска порнография и търговия с наркотици до финансиране на терористични групи. Чжао, чието лично богатство възлиза на около 23 милиарда долара, призна, че не е успял да наложи в платформата ефикасна програма срещу прането на пари.

Американските власти се надяват признанието на Чжао и присъдата срещу основателя на фалиралата платформа Еф Ти Екс (FTX) Сам Банкман-Фрайд да изпрати ясно послание на криптосектора.

“Байненс” се превърна в най-голямата криптоборса в света отчасти и заради престъпленията, които вършеше. Сега тя трябва да плати едни от най-големите корпоративни глоби в американската история”, посочи в специално изявление главният прокурор Мерик Гарланд.

Същевременно в изпратено до БТА становище “Байненс” информира, че с постигането на споразумението компанията “демонстрира отговорност към минали нарушения и й позволява да обърне следващата страница на една предизвикателна, но трансформираща глава на растеж”.

“С подобренията в областта на нормативното съответствие и управлението, можем да започнем да споделяме нашата визия за вълнуващото бъдеще на “Байненс” и бъдещето на крипто индустрията. Убедени сме, че “Байненс” ще се превърне в по-силна компания и полагаме основите за следващите 50 години”, се посочва още в становището.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар